Nakheel Mall en Trampo Extreme

Een groot winkelcentrum op de Palm Jumeirah heeft even op zich laten wachten. Koopgrage toeristen moesten hun toevlucht nemen tot Mall of the Emirates en de Dubai Mall. Die reis van ruim vijftien minuten met de taxi is niet meer nodig, want sinds vorig jaar is er de Nakheel Mall, vernoemd naar het staatsbedrijf dat de Palm heeft ontwikkeld.

De Nakheel Mall ligt op loopafstand van ons hotel. We hoeven er alleen maar de straat voor over te steken. Via de Golden Mile Galleria en Al Ittihad Park lopen we zo naar de mall.

Het is een winkelcentrum dat vooral gericht is op toeristen en gezinnen. Dure merken worden afgewisseld door speelgoedwinkels en kledingzaken. Maar er zijn niet alleen winkels. Ook aan entertainment is gedacht.

Trampo Extreme & Fabyland

In de Trampo Extreme kunnen de kleintjes zich aardig uitrazen op trampolines en andere speeltoestellen. En voor ouders niet onbelangrijk, ze serveren er uitstekende koffie.

Het thema van deze week is Tom & Jerry. Er staat een speellabyrint en er wordt een show opgevoerd met poppen.

Verder zien we een Lego bouwcentrum, waar kinderen tegen betaling een uurtje met zoveel Lego aan de slag kunnen als ze willen. Fabyland is een soort indoor kermis. Ook hier is van alles te doen. Het is het beproefde recept, maar daarom niet minder leuk.

De food courts zijn extra luxe, waarschijnlijk om de veeleisende toerist tegemoet te komen. Het is best een grappig gezicht. De restaurants zijn hetzelfde. Zo zien we vertrouwde namen als de McDonalds en KFC. Maar in een omgeving die bedoeld lijkt voor een hoog culinair niveau. Om de mall nog wat nog meer aan te kleden, zijn er tevens diverse fonteinen te bewonderen.

De Nakheel Mall heeft voor ieder wat wils. En dan zijn nog niet eens alle winkels open. Ik schat dat zeker éénderde van de winkels en restaurants nog open moet gaan.

The Pointe

We willen via de Monorail die over het Palm Eiland loopt naar The Pointe gaan. Hier zijn we vorig jaar ook geweest en toen was het er heel rustig. We zijn benieuwd hoe het er nu bij ligt. Maar ons plan is nog niet uitvoerbaar aangezien het station nog niet af is.

Dan maar een taxi. Die kosten verrassend genoeg vanuit de mall 12 dirham extra. Als je die wilt besparen is het handig om een stukje buiten de mall een taxi aan te houden, bijvoorbeeld met de Careem taxi app.

The Pointe blijkt inmiddels tot leven gekomen. Er zijn veel meer restaurants en winkels open. Om het publiek te vermaken zijn er gratis kermisattracties en is er podium waarop goochelaars en dansers hun kunsten vertonen.

Sam maakt een paar foto’s van de zonsondergang met zijn eigen camera, zoals hij zijn vader dat heeft zien doen.

De Chicago Meatpackers heeft nog altijd heerlijke vleesjes aan de rand van The Pointe. Er wordt behalve aan het Monorail station nog gewerkt aan een fonteinenshow die de grootste zeefontein ter wereld moet worden. Het is duidelijk dat ook deze plek, met het prachtige uitzicht op hotel Atlantis The Palm, een toeristische trekpleister gaat worden.

Dubai Frame

Het Dubai Frame is een 150 meter hoge schilderijlijst. In de superlatieventaal van Dubai daarmee natuurlijk de grootste lijst ter wereld. Typisch een geval van: leuk dat je het verzint, maar waarom zou je het in Allah’s naam uitvoeren? Gewoon, omdat het kan.

Het Frame is jarenlang in aanbouw geweest en is ontworpen door de Mexicaans-Nederlandse architect Fernando Donis.

Het gebouw doet onwerkelijk aan. Het blinkt enorm door al het bladgoud waarmee het bedekt is.

Zoals verwacht staat er een rij bij de poort, maar het valt mee. Als we naar binnen gaan worden we eerst door een klein museum geleid, waar we leren hoe de Dubai Frame is gebouwd en welke poëtische gedachten Sjeikh Mohammed bin Rashid al Maktoum daarbij zoal had. Daarna worden in een lift gedirigeerd waarmee we in een paar seconden boven zijn.

Het uitzicht boven is ontegenzeggelijk fraai. Leuke gimmick zijn de glazen panelen in de vloer, die je recht in de afgrond laten kijken. Sam en Finn hadden geen last van hoogtevrees. Je mag 15 minuutjes boven blijven, wat ook voldoende is. Aan de ene zijde zien we het oude Dubai, aan de andere kant het nieuwe.

Het Dubai Frame is aanzienlijk minder hoog dan de Burj Khalifa, maar het is minstens zo’n prominente bezienswaardigheid door de bijzondere architectuur. In de omgeving staat relatief weinig hoogbouw, waardoor het op veel plekken in de stad een markant onderdeel van de skyline is.

Wie in Dubai is mag deze niet overslaan. Al was het maar om jezelf te ‘framen’ in deze onwerkelijk grote lijst.

Het Dubai Water Canal

Een half uurtje lopen van Box Park, vlak naast het populaire stadspark Safa Park, vinden we het nieuwe Dubai Water Canal. Deze door mensen uitgegraven waterweg verbind de Dubai Creek via de binnenstad weer met de zee, waardoor het mogelijk wordt om een rondje te varen.

Er zijn verschillende stijlvolle loopbruggen aangelegd over het kanaal, dat 6 meter diep is en tussen de 80 en 120 meter breed.

De oevers zijn voorzien van een moderne boulevard met bankjes en groen, vergelijkbaar met de Dubai Marina. Alle lantaarnpalen bevatten USB oplaadpunten. Handig voor Pokémon jagers. Er staan ook om de paar meter verdekte Bose boxen opgesteld, die onophoudelijk een triomfantelijk muziekstuk spelen.

Naast de boulevard ligt nog kaal zand. Het kanaal is pas in november 2016 officieel geopend het is duidelijk dat er nog veel moet gebeuren. Winkels, eettentjes en publieke voorzieningen zijn gepland langs 80.000 m2 van de oever. Ondanks dat die er nog niet zijn, is het Dubai Water Canal nu al een populair gebied voor de inwoners van de stad, om er te wandelen en te fietsen.

Behalve de vele luxe jachten die door het kanaal varen, gaat er ook een watertaxi met diverse stations langs de route.

De bruggen over het kanaal zijn ’s avonds prachtig verlicht.

Het Water Canal loopt onder de grote 12-baans Sjeik Mohammed bin Zayed Road door. Om dit mogelijk te maken, is er een viaduct gemaakt over deze verkeersader met een kunstmatige waterval. Tienduizenden liters water worden opgepompt uit het kanaal en stromen aan weerszijden van de brug weer naar beneden.

Het bijzondere aan deze waterval is, dat hij met sensoren detecteert wanneer er schepen voorbij komen en dan vanzelf ‘open’ gaat. Een gaaf gezicht.

Het probleem is wel, hebben we gemerkt, dat er zoveel schepen voorbij komen dat de waterval maar zelden in volledige glorie te bewonderen is.

De bouwers hebben hun voorliefde voor neonlicht ook bij deze waterval weer uitgeleefd. Het water kleurt diep paars in de avonduren.

Als gebied rondom het kanaal straks helemaal af is, zal het ongetwijfeld één van de mooiste plekken van Dubai zijn. Dit staat gepland voor de komende twee jaar. Ambitieus, maar het gaat waarschijnlijk gebeuren, want in 2020 is in Dubai de World Expo.

Bouwput Dubai

Ondanks het feit dat er al ongelooflijk veel staat, wordt er nog steeds in rap tempo bijgebouwd in Dubai. De economische crisis heeft hierin wel voor wat uitstel gezorgd, maar zeker niet voor een stop van de bouwactiviteiten. Een paar projecten zijn iets minder grotesk gemaakt of komen niet van de grond. Maar de weerhoudt het emiraat er niet van om door te blijven investeren in nieuwe bouwplannen.

De meeste plannen zijn onverminderd ambitieus en zullen de stad als toeristische hub tussen Azië en Europa aantrekkelijker maken. Alleen om te kijken hoe het allemaal geworden is, zou een terugkeer in de toekomst zeer aanlokkelijk maken.

Hierbij een opsomming van enkele projecten die we in aanbouw hebben gezien.

Dubai Canal

In 2015 is met de bouw van het Dubai Canal begonnen. Een kanaal dat loopt vanaf de Dubai Creek tot aan Jumeirah. Een pittig project want er moeten tunnels en bruggen komen bij de bestaande wegen. Men verwacht in 2017 klaar te zijn met het Dubai Canal.

dubai-canal

Dubai Frame

In Zabeel Park, tussen het oude en het nieuwe centrum van Dubai in, verrijst het Dubai Frame. Dit opmerkelijke bouwwerk moet een schilderijlijst voorstellen en heeft een glazen brug in het midden. De bouw vorderde al aardig. Ze verwachtten in 2015 al klaar te zijn, maar er is duidelijk wat vertraging opgetreden.

dubai-frame

Deira Island

Men was van plan een derde palmeiland te bouwen, na Palm Jumeirah en Palm Jebel Ali. De tweede is echter nog altijd onbebouwd gebleven. Omdat men al een deel van Palm Deira had opgespoten, is het project omgetoverd tot Deira Island. Hierdoor worden de kosten een stuk lager en kan er toch een aantrekkelijk stukje land aan Dubai worden toegevoegd.

Palm Malls

Als je verblijft op het Palmeiland moet je naar het vaste land om te winkelen of terrasjes te bezoeken. Dat is natuurlijk niet handig. Vandaar dat er maar liefst twee winkelcentra in aanbouw zijn op de Palm. Vanuit onze kamer kunnen we de bouw volgen. Het moet erg mooi worden.

Dubai Land

Het grootste pretpark ter wereld Dubai Land leek na de crisis een flop te worden. Maar er wordt nu echt werk van gemaakt. Naast de attracties die al open zijn, zoals Global Village, Miracle Garden en Butterfly Garden, verreist er een enorm complex waar voor ieder wat wils te vinden is.

The World Islands en The Heart of Europe

Jarenlang waren de World Islands hèt symbool van de crisis in Dubai. De eilanden werden niet bebouwd en de miljarden die gemoeid waren bij het aanleggen van de eilanden, leken verdampt. De eilanden zouden zelfs langzaam terug in de zee zakken. Alleen op het eiland Libanon staat een kleine beachclub, waar je alleen op invitatie naartoe kunt.

Er is echter nog een sprankje hoop voor The World. De mysterieuze Kleindienst Group is bezig om een aantal ‘Europese’ eilanden om te vormen tot The Heart of Europe, een complex van hotels. Helaas moest het Nederlandse eiland daarvoor wijken.

heart-of-europe

Dubai Pearl

De Dubai Peal moet het grootste bouwwerk worden dat door mensen is gemaakt. Helaas zit hier geen schot in. Gelegen aan de voet van het Palmeiland is dit al zes jaar een bouwput. De financiering is opgedroogd als gevolg van de crisis. Voor de Dubai Pearl ziet het er somber uit.

dubai-pearl

Palm Hotels

Op het Palmeiland staan al tientallen hotels, er komen er minstens nog zoveel bij. We hebben (nog) een nieuwe Kempinski, een Mövenpick (Oceania) en vele andere grote bouwwerken in aanbouw gezien. Blijkbaar is er nog meer vraag naar het soort hotels die je hier vind. Ergens wel verbazend omdat er al zoveel staat!

Al Maktoum International Airport

Met de letterlijk torenhoge ambities mag een nieuwe luchthaven niet ontbreken. Dubai International Airport is nu al de 6e drukste luchthaven ter wereld, met ruim 40 miljoen passagiers per jaar. Al Maktoum International Airport, reeds deels in gebruik, is 10 keer zo groot en zal wanneer het volledig operationeel is, het grootste vliegveld ter wereld zijn. Het kan 120 miljoen passagiers verwerken.

Dubai Marina en The Walk

Om zelf op pad te kunnen hadden we een auto gehuurd. Daarbij hadden we geen voorkeur voor een model opgegeven. Het zou een “medium sized car” worden voor 250 dirham (55 euro) per dag. Dat viel niet tegen! Een witte Nissan Altima met nog geen 200 km op te teller werd bij ons afgeleverd. Met deze auto konden we zonder ons te schamen de Sjeikh Zayed Road opdraaien.

07 auto DSC06589

Aan de voet van Palm Jumairah, je zou kunnen zeggen aan de wortels, ligt een populair haven- en strandgebied dat The Walk heet. Het ernaast gelegen Dubai Marina is de plek waar de wolkenkrabber “The Torch” te vinden is, die een paar dagen geleden spontaan vlam vatte. (Wie kiest er dan ook zo’n naam voor een gebouw, vraag ik me af?) We gingen daar met de huurauto als eerste polshoogte nemen.

Dubai Marina

De Dubai Marina is een onwerkelijk havengebied. Er liggen peperdure jachten aangemeerd, omgeven door eindeloze rijen wolkenkrabbers. De één nog aparter dan de andere.

marina 1 DSC06606

marina 2 DSC06614

Zelfs na twee eerdere bezoeken aan Dubai waren we ook deze keer weer onder de indruk van de omgeving. De alom aanwezige Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum keek tevreden op ons neer.

marina maktoum DSC06603

Het was nog een hele toer om de “Torch” te vinden. Omdat ik gelezen had dat dit bij de opening in 2011 de hoogste “residential building” ter wereld was met 336 meter, leek het mij logisch dat het ook één van de hoogste gebouwen van het gebied moest zijn. Maar dat is het niet. Het gebouw er pal naast is al hoger.

Met hulp van Google Maps lukte het om de Torch te vinden. Vanaf een bepaalde hoek was de brandschade goed te zien. De brand had gewoed op de de 51e verdieping en hoger. De zijkant van het gebouw was er zwartgeblakerd.

10 torch DSC06618

De “Gulf News” berichtte uitgebreid over de brand in The Torch. Of het een objectieve krant is valt te betwijfelen. Hele pagina’s waren volgeschreven met verhalen over hoe goed en snel de autoriteiten deze brand onder controle hadden. Zo weten ze van een serieus incident toch iets positiefs te maken.

gulf news DSC06658

Langs de kade zijn restaurantjes en winkels te vinden. Ook hier is een onvermijdelijke Shopping Mall, waar de tegels zo fel opgepoetst zijn dat je jezelf erin kunt zien. Hoe modern alles hier is, bleek weer in de supermarkt. Een robotstem dirigeerde ons naar de juiste kassa.

The Walk

Achter de rij hoge woontorens liepen we naar The Walk. Een ruime boulevard met een mooi zandstrand. Het was er gezellig druk. Opnieuw waren we verbaasd over wat er in Dubai allemaal te vinden is. Je hebt hier een goed zicht op de palm. Er zijn vele gezellige terrasjes.

the walk 1 DSC06633

11 strand walk DSC06643

Ik kon me bijna niet voorstellen dat er drie vakanties voor nodig waren geweest om dit plekje te ontdekken. Maar nu we er eenmaal waren namen we het er maar van. De aardbeienmilkshakes zijn ook hier goedgekeurd!

Op de Walk een bijzonder branded Café: het Real Madrid Café. Blijkbaar populair in de VAE. Er waren vandaag echter geen fans te bekennen.

real madrid cafeDSC06656

Burj Khalifa en de Underwater Zoo

De Burj Khalifa ligt vlak naast de Dubai Mall en heeft een “observation deck” op de 124e verdieping (452 meter). Omdat dit het hoogste gebouw ter wereld is staat het garant voor een mooi uitzicht zou je zeggen. We gingen dat maar eens testen.

Een taxi zette ons vlak voor de Burj af.

De hoogte blijft me verbazen. Om een idee te krijgen, zie dit filmpje.

We kwamen er echter achter dat je niet zomaar de toren mag betreden. Een beperkt aantal personen kan tegelijk naar boven. We moesten een kaartje kopen met daarop een specifieke tijd. Het duurde nog ruim twee uur voordat we aan de beurt waren. Maar niet getreurd, de Dubai Mall bood in de tussentijd meer dan genoeg vertier.

Dubai Mall Underwater Zoo

We hadden de “Underwater Zoo” nog niet gezien, een attractie die bij het aquarium hoort. Het bestaat uit tientallen aquaria met daarin de meest curieuze vissen.

Er waren zelfs pinguïns te vinden, een unicum in het Midden-Oosten.

Ook leuk was de glazen tunnel die door het grootste aquarium ter wereld loopt.

In de tunnel zwemmen de meest vraatzuchtige haaien voorbij. Gelukkig is het glas erg dik en stevig.

In de malls, hotels en straten van Dubai zie je de Emirati’s vaak in de traditionele kleding lopen. Ze lopen als echte sjeikhs rond in hun witte gewaden, soms vergezeld door hun vrouwen in het zwart. Je ziet hier alles van burka tot minirok.

Burj Khalifa

We meldden ons stipt op tijd bij de Burj Khalifa om in de snelste lift ter wereld met 10 meter per seconde naar boven gekatapulteerd te worden. Deze lift was overigens zeer comfortabel, je had helemaal niet door dat het zo snel ging.

Eenmaal boven hadden we zoals verwacht een schitterend uitzicht.

Het was zelfs mogelijk naar buiten te gaan, iets dat nergens ter wereld in een gebouw op die hoogte kan. We genoten van het uitzicht op de stad Dubai en zagen nu ook goed de woestijn erachter. De Burj Khalifa mag letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt genoemd worden.