Dubai’s Smart Police Station (SPS)

Omdat we vandaag een zandstorm voor onze kiezen krijgen, blijven we bij het hotel. Het is zo erg dat we vanuit onze hotelkamer, waar we normaal gesproken een mooi uitzicht hebben, nu alleen een grijze waas kunnen zien.

Ik loop alleen een kort rondje om de stukjes van de Golden Mile te zien waar ik nog niet ben geweest. Tijdens deze wandeling kom ik langs het SPS: Smart Police Station. Hier kun je als inwoner van Dubai terecht om bijvoorbeeld aangifte te doen, zonder dat er een agent aan te pas komt.

Als ik een foto maak van dit politiebureau, komt er direct een naar mij gebarende sjeik naar buiten. Even ben ik bang dat ik iets fout heb gedaan. Maar nee, hij nodigt me juist uit om binnen te komen. Dat doe ik. Voor ik het weet sta ik in de Skydive Simulator, die prominent in het SPS kantoortje staat.

Na de skydive ervaring biedt de medewerker van het SPS me een kopje koffie aan. Hij is bereid om al mijn vragen te beantwoorden. Het SPS is een uniek concept, maar erg druk heeft hij het er niet. Er zijn drie Smart Police Stations in Dubai en deze is alleen voor inwoners van de Palm.

Ik leer dat mijn gastheer naar Europa is geweest maar nog niet in Nederland, zodat ik hem Amsterdam en Rotterdam warm kan aanbevelen. Als dank krijg ik een flesje water mee en maakt hij een foto van me terwijl ik de simulator bedien. Zo wil ik wel vaker naar het politiebureau.

Hoewel het concept van een Smart Police Station uniek is en waarschijnlijk heel nuttig zou zijn in Nederland, ziet het ernaar uit dat het in Dubai vooralsnog vooral een uithangbord is van de politie. Misschien weten mensen het nog niet te vinden, of is er op de Palm gewoon niet zoveel aan de hand.

Mooi aangekleed is het zonder meer, met touch screens en voor de liefhebber een hoekje waar met een Sennheiser koptelefoon naar ‘police tunes’ kan worden geluisterd. Want stel dat je die behoefte ineens hebt, en er zou niet onmiddellijk in kunnen worden voorzien. Dat zou jammer zijn, toch?

Al Ittihad Park & The Golden Mile

De ontwikkeling van de Palm Jumeirah begint goed op gang te komen. Het eiland is bijna volgebouwd. Tegenover ons hotel is één van de laatste aanwinsten gevestigd. Een winkelcentrum dat de pretentieuze naam Golden Mile (niet te verwarren met Green Mile) Galleria draagt.

Het is gelegen tegenover ons hotel. We kunnen hier eenvoudig terecht om wat boodschapjes te doen of om wat te eten. Deze mall is vooral gericht op lokaal gebruik. Er zijn kinderdagverblijven, tandartsen, apotheken en er is een kliniek gevestigd.

De palm is geen goedkope plaats om te wonen. Zoals te zien is op propertyfinder.ae kost een appartement met twee slaapkamers tot 1 miljoen euro. De mall straalt deze luxe uit met blinkende marmeren vloeren en rijkversierde plafonds.

De winkels die er zijn, zijn stuk voor stuk kunstwerkjes om te zien.

Al Ittihad Park

Als een soort binnentuin voor de Golden Mile en naastgelegen appartementen ligt Al Ittihad Park. Dit parkje bevat een hardloopbaan, diverse speeltuintjes en fonteintjes.

We lopen hier een rondje en zien veel kinderen. Witte kinderen die met Aziatisch ogende vrouwen op pad zijn. Ik gok dat het nannies zijn en dat de ouders aan het werk zijn.

Via het gelijknamige monorail-station is het park eenvoudig bereikbaar. We maken gebruik van dit station om naar Palm Gateway station te reizen, en van daaruit op de Dubai Tram te stappen en The Walk te bezoeken. De aansluiting is inmiddels beter geregeld dan in 2016, met een overdekt looppad tot aan het station.

Als je hotel net zoals Fairmont op het palmeiland ligt, dan is de Golden Mile handig om goedkoop een drankje of een broodje te halen. Bijvoorbeeld een super lekkere milkshake bij “BR” kost met 20 dirham maar een derde van de prijs die wordt gevraagd bij het hotel.

Als je van ver moet komen, is Golden Mile te beperkt en kun je beter doorreizen naar Atlantis of The Pointe. Of je moet nog even wachten op de Nakheel Mall die nog in aanbouw is. Deze sluit aan op de Golden Mile en belooft behoorlijk ambitieus te worden.