De Underwater Zoo en de VR Zoo

Omdat onze vlucht pas laat vertrekt, hebben we nog een hele dag in Dubai te besteden. We besluiten naar de Dubai Mall te gaan. Hier zijn we al meerdere keren geweest, maar het is leuk er een rondje te lopen en er is altijd wel wat te beleven. Bovendien is het buiten 37 graden Celsius. Dan is het betreden van een Mall met airco een welkome ontsnapping aan de hete bakoven van de buitenlucht.

Bij aankomst valt op dat er twee Tesla’s staan opgesteld. De VAE zullen een moeilijke markt voor het merk zijn. Ik heb geen enkele Tesla op de weg gezien. Aangezien er geen BPM en BTW op auto’s hoeft te worden betaald en benzine hier spotgoedkoop is, zijn elektrische auto’s niet aantrekkelijk. Oplaadpunten zijn bovendien in geen velden of wegen te bekennen. Mogelijk dat sjeiks het voor de status doen.

De Underwater Zoo bij het Dubai Aquarium heeft een nieuwe attractie: de VR Zoo. Deze komt in twee smaken. De eerste is een ‘eenvoudige’ natuurvideo in VR, de tweede belooft een ‘interactive’ experience. Die laatste heb ik geprobeerd. Er moet apart voor gelapt worden, 50 dirham bovenop het kaartje voor de Zoo. Hiervoor mag je dus best wat verwachten.

Het Dubai Aquarium zelf is zeer indrukwekkend. Wanneer je in de Mall loopt kun je het al redelijk goed bekijken vanaf verschillende verdiepingen, maar met een kaartje voor de Zoo kun er vlak voor komen en in een glazen tunnel onderdoor lopen. De grote haaien, scholen tonijn en roggen die rondzwemmen in het aquarium komen zo het beste tot hun recht.

Af en toe komt er een kudde Indiërs voorbij. Die laten we rustig passeren.

VR Zoo

De VR Zoo experience zit in een apart gedeelte achter het aquarium. Ik neem plaats in een soort kooi vol sensoren. De VR-bril en de koptelefoon worden op mijn hoofd gezet en ik krijg een afstandsbediening in mijn handen geduwd. Daarmee zou ik vissen kunnen verjagen en ik kan hem als zaklamp gebruiken. Een 360 graden film begint te spelen en ik bevind me onder water. Er komen diverse locaties voorbij, waaronder een wrak en een walviskadaver in de diepzee.

Hoewel ik de innovativiteit van deze attractie zeer waardeer, valt hij me toch tegen. De koptelefoon blokkeert het geluid van de omgeving niet, waardoor ik niet echt ondergedompeld wordt in de ervaring. De 3D-film is wel van goede kwaliteit, evenals de projectie in de bril. De bril is echter niet draadloos en dat is toch jammer. De afstandsbediening werkt maar in een kort gedeelte van de film. Het voegt dan wel meteen veel toe.

Het grootste nadeel van de experience, is eigenlijk dat je door de geringste beweging buiten de kaders van de sensoren komt. Dan stopt de film en krijg je een wit scherm. Het vrij grote platform waar ik op was gezet, suggereert dat je veel bewegingsvrijheid hebt. Maar dat is helaas niet zo.

Conclusie: er zit potentie in, maar het komt er zo nog niet helemaal uit.

Underwater Zoo

Gelukkig is er nog de Underwater Zoo. Een leuke attractie waarin veel (echte) ongewone dieren te zien zijn.

De pinguïns zijn vrij uniek voor het Midden-Oosten en King Croc is een nieuwe hoofdattractie. Deze krokodil komt oorspronkelijk uit Autralië en weegt maar liefst 750 kilo, meer dan 10 volwassenen. Een ware dinosaurus. Wie hem in actie wil zien moet rond 16:00 uur ’s middags komen, want dan wordt hij gevoerd. De rest van de dag liggen hij en zijn eveneens kolossale vrouwtje roerloos in hun bak.

Wat bijzondere dieren betreft nog een eervolle vermelding voor de Varkensneus Schilpadden.