Fairmont 2020

Wie denkt dat we deze voorjaarsvakantie op ski’s van pistes razen zit ernaast. Net als nu al een jaar of vijf achtereen zoeken we het warme emiraat Dubai weer op.

Hotel Fairmont the Palm is vorige keer zo goed bevallen, dat we hier weer een kamer geboekt hebben. De strategische ligging van het hotel op de stam van het Palm-scheireiland, zorgt ervoor dat we overal dichtbij zitten. Vorig jaar werd er rondom Fairmont druk gebouwd. We zijn benieuwd wat de stand van zaken is.

  • Booking.com

Boulevard en strand

Een brede boulevard is opgetrokken. Compleet met palmbomen en fonteinen. Het werk is nog niet helemaal klaar. Een indrukwekkende rij megahotels staat nog in de stijgers. De winkels langs de vers opgetrokken boulevard zijn dicht. Waarschijnlijk gaan die in het najaar open, als de Expo 2020 in Dubai is.

Het is dus nog rustig op de boulevard. Behalve Fairmont is alleen het Five hotel open. Een hip hotel dat op uitgaanspubliek gericht is.

Het strand is lekker rustig. Ideaal om rustig een wandeling te maken. Of wat aan yoga te doen.

De meeste bouwwerken hebben de Expo als deadline. Zoals het reuzenrad op Bluewaters Island. Maar ook het opvallende gebouw aan de Sheikh Zayed Road, dat Museum of the Future gaat heten. Zelfs met al deze onvoltooide bouwdrift is er genoeg nieuws te beleven in Dubai. We hebben weer een druk programma.

Mall of the Emirates

Zoals onze gewoonte is doen we de eerste dag boodschappen in de Mall of the Emirates. Omdat het vrijdag is en in Dubai het weekend op vrijdag en zaterdag valt, is het de drukste dag van de week in de Mall. We ontdekken een nieuwe attractie: Dreamscape. Een virtual reality ervaring die we zeker nog even gaan proberen later deze vakantie.

We eten bij restaurant California Pizza Kitchen. Daar serveren ze heerlijke pizza’s voor weinig geld. Het enige nadeel van eten in de Mall is dat er geen biertje bij gedronken mag worden. In de VAE, een Islamitisch land, is dat verboden. Uitzonderingen zijn er voor de hotels en voor vergunninghouders.

Om ons heen duiken berichten op over het zich verspreidende Corona-virus in de hele wereld. Ook de kranten in Dubai staan er vol mee. Vooralsnog valt het aantal besmettingen hier mee. We hopen dat het zo blijft.

Meer info over hotel Fairmont The Palm »

Bluewaters Island en de WOW Rotunda show

Bluewaters Island is een kunstmatig eiland voor de kust van Jumeirah. Het land is opgespoten door Van Oord, het Nederlandse bedrijf dat ook de Palm heeft gemaakt. Het zou oorspronkelijk al in 2015 af zijn, maar zoals bij meer projecten in Dubai is er enige vertraging opgelopen. Inmiddels is het eiland bijna af en konden we een kijkje gaan nemen.

Het meest in het oog springende bouwwerk op het eiland is de “Dubai Eye”. Dit is het grootste reuzenrad ter wereld. Het rad is 210 meter hoog en kostte 270 miljoen dollar om te bouwen, maar is nog niet open voor publiek. Dat is best opmerkelijk, want we zagen in 2017 al de fundering hiervoor staan. Blijkbaar waren er eerst andere prioriteiten. De openingsdatum staat nog dit jaar gepland.

Bluewaters Island is binnen 15 minuten bereikbaar via een loopbrug vanaf The Walk / The Beach, het populaire strandgebied waar we al een paar keer geweest zijn. Vanaf het eiland heb je een mooi uitzicht op de torens van Jumeirah Beach Residences (JBR).

Omdat ontwikkelaar Meraas het gebied heeft vormgegeven, ziet het er strak en hip uit. Een soort combinatie van City Walk, Box Park, La Mer en The Walk. De meeste winkels en restaurants zijn nog niet open, maar toch is er al een aardige aanloop van mensen vanuit Jumeirah die de loopbrug benutten om een kijkje te gaan nemen.

WOW Rotunda

Het Ceasar’s Palace hotel op het eiland is al open. Dit hotel, waarvan de bekende hoofdvestiging in Las Vegas staat, organiseert een show zoals men in Vegas gewend is te doen. Deze gaan we bezoeken. Het is even zoeken, maar uiteindelijk vinden we “WOW Rotunda”. De show vind plaats in een bolvormige tent naast het hotel.

Als we aan komen lopen lijkt het wel of we op de receptie van een bruiloft komen. Het is midden op de dag en erg rustig bij de show. Voordat we de bol betreden, kunnen we een drankje doen vanaf een bankje dat neergezet is op een kunstgras en uitkijkt op de zee.

Omdat er een lage opkomst is, krijgen we een upgrade. We mogen vooraan gaan zitten. Vanaf de eerste rij zien we een fabelachtige show aan ons voorbij trekken. Het is een show die in Las Vegas zeker niet zou misstaan, met mooie projecties, decors en kostuums. We zien een aantal dingen die we nog nooit eerder hebben gezien, zoals een piraat die jongleert met balletjes in zijn mond en gooit met hoeden.

WOW Rotunda is een spectaculaire show, die meer dan de moeite waard is om te bezoeken.

Wavehouse in Atlantis The Palm

Atlantis The Palm is geen onbekend terrein voor ons. We verbleven er in 2010 en in 2016. Het is het meest indrukwekkende gebouw op het palmeiland en er is van alles te doen.

Sinds kort is er een nieuw aangebouwde attractie. Wavehouse bevat een bowlingbaan, een arcade hal, een ballenbak voor de kleintjes en een surfbaan.

Als we aankomen, kunnen we niet anders dan opnieuw verbaasd zijn over het immense aquarium in de lobby. Omdat we met de taxi voor het hotel zijn afgezet kunnen we het in alle rust bekijken. Het aquarium is mooier dan die in de Dubai Mall. Alleen hierom is een bezoek aan Atlantis the Palm al de moeite waard.

In de Shopping Avenues vinden we Wavehouse.

Het bowlingcentrum is niet overdreven groot, want er zijn maar vier banen. Het is wel bijzonder fraai gemaakt. Als we een baantje willen huren, worden we eraan herinnerd dat we in Atlantis The Palm zijn: de kosten voor een uur bowlen bedragen 320 dirham, oftewel 76 euro! Dat is het nadeel aan dit hotel. Alles is prachtig, maar er specifiek op ingericht om geld uit je zak te kloppen. We besluiten toch maar een uurtje de baan te nemen, om de kinderen niet teleur te stellen. Maar in het vervolg zullen we zoeken naar andere opties.

De arcadehal bij Wavehouse is niet overdreven groot en er moet entree betaald worden. Die slaan we dus maar over, net als het gedeelte voor kinderen. Het surfgebeuren is leuk om te bekijken. Dit is een onderdeel van het waterpark Aqua Venture.

Wavehouse is een leuke toevoeging aan het totaalconcept Altantis The Palm. Alles is prachtig aangelegd en hip aangekleed. Maar wie er iets wil doen, moet er rekening mee houden dat de prijzen eveneens spectaculair zijn.

Fairmont The Palm

Hotel Fairmont The Palm opende in 2012 en is daarmee één van de oudere hotels op het palmeiland. Tijdens onze eerdere bezoeken aan Dubai waren we regelmatig langs de zandkleurige gebouwen van Fairmont gereden. Behalve een hotel zijn er ook appartementen in dezelfde stijl gebouwd, waardoor het lastig in te schatten is hoe groot het hotel eigenlijk is. Maar dat er 381 kamers zijn, geeft wel een idee van de schaal.

We hadden onze kamer in Fairmont tegen een mooie prijs geboekt. Waarom dat was, werd snel duidelijk. Naast het hotel wordt nog stevig gebouwd. Er lijkt een mooie promenade bij te komen en – hoe kan het ook anders – een rij winkels. De constructiewerkzaamheden zorgen voor wat lawaai en vanuit onze kamer is de bouwplaats duidelijk te zien. Maar echt last hebben we er niet van en het is een mooie gelegenheid om dit prachtige hotel een tijdje te ervaren.

De service van het hotel is bijzonder goed. Mijn verzoek om een kamer op een hoge verdieping is gehonoreerd. We krijgen de 10e etage aangeboden, met een prachtig uitzicht op de skyline van Jumeirah. Een ontbijt dat we vergeten zijn te boeken, krijgen we tegen gereduceerd tarief.

  • Booking.com

Het personeel denkt mee en probeert je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken, zonder direct bezig te zijn je meer euro’s afhandig te maken, zoals bijvoorbeeld in Atlantis. In Dubai is de standaard hoog, maar hier ben ik van onder de indruk.

Het zwembad bij het hotel is eenvoudig van opzet, zonder glijbanen, maar wel met een speciaal kindergedeelde. De kids kunnen ook nog spelen met water en naar een aparte kidsclub, waar zelfs een klimmuur in te vinden is. Vertier genoeg om ze uren bezig te houden!

Meer info over hotel Fairmont The Palm »

Grand Hyatt Hotel

Dat we in 2018 weer naar Dubai zouden gaan, stond al snel vast. Wie vroeg boekt betaalt een stuk minder, dat is wel zo prettig. Deze keer was onze keuze op Grand Hyatt gevallen. Een hotel dichtbij het centrum van de stad. Niet aan het strand en daardoor eveneens aangenamer geprijsd.

Dat er geen strand in de buurt is, doet aan de grandeur van dit hotel overigens niets af. Het gebouw is van absurde proporties. De lobby laat zich omschrijven als een kunstmatige indoor jungle. Een riviertje slingert zich door exotische bossages, met kleine klaterende watervalletjes en pittoreske bruggetjes om het af te maken. Er omheen zijn restaurantjes gesitueerd. Heel smaakvol gedaan.

Het plafond krijgt nog een eervolle vermelding; het lijkt vier houten schepen te herbergen.

Het is een groot hotel, wat in het weekend voor een rij zorgt bij het ontbijt. Maar verder merken we er gelukkig weinig van.

Een belangrijk onderdeel voor ons is het kinderzwembad. We zijn hier immers met kinderen en als die een leuke tijd hebben, hebben wij dat ook. Dit is bij Grand Hyatt Dubai heel mooi gedaan. Het ondiepe bad is overzichtelijk en bevat glijbanen voor alle leeftijden. De kids vermaken zich hier kostelijk.

De locatie van het hotel is ideaal om het noordelijke deel van Dubai te verkennen en het erboven gelegen Emiraat Sharjah. We zijn ook binnen een paar minuutjes in de Dubai Mall. Altijd handig als je inkopen wilt doen.

De bouwdrift is in Dubai nog in volle gang; dus ook dit jaar hebben we weer genoeg nieuwe attracties te bezoeken. Belangrijkste zijn het Dubai Frame, dat na alle vertragingen eindelijk af is, en de Dubai Safari. De oude dierentuin hebben we nooit bezocht, omdat we hadden gelezen hoe dieren hier in te kleine hokjes in ondraaglijke hitte werden gehouden. Maar nu het nieuwe, meer diervriendelijke verblijf klaar is willen we dat natuurlijk zeker niet missen.

Check beschikbaarheid Grand Hyatt Hotel »

Jumeirah en Westin in april 2017

Ook in 2017 hebben we er weer voor gekozen een weekje naar vakantieparadijs Dubai te gaan. Wat is dat toch, dat deze stad zoveel aantrekkingskracht geeft? Dit wordt mij weleens gevraagd. Dat zal voor iedereen anders zijn. Wij vinden de relatief korte vlucht, het warme weer en de zeer diverse activiteiten die er binnen handbereik zijn ideaal.

Deze keer gaan we iets later in het jaar: begin april. Het zal dus aanzienlijk warmer zijn dan we gewend zijn, tot een maximum van 37 graden Celsius. Dat nog niet zo heet als in hartje zomer, want dan kan het kwik zelfs oplopen tot ruim boven de 40 graden. Maar we zullen zien of dit juist aangenaam is, of dat we bij een eventueel vervolg toch weer de voorkeur geven aan de iets minder warme periode van november tot februari.

Het hotel waar we heen gaan is minder verrassend: Westin Dubai. We waren hier vorig jaar ook kort geweest en het was toen zo goed bevallen, dat we er dit jaar voor kozen om hier terug te gaan. Het is zeker niet het spectaculairste hotel van de stad, maar alles ‘klopt’ gewoon. Voor kinderen is er veel te doen, het eten is goed en gezond en de kamers zijn ruim en schoon. Ook de ligging nabij The Walk is natuurlijk ideaal.

Wat activiteiten betreft hadden we gehoopt het Dubai Frame te kunnen bewonderen, maar dit megalomane gebouw is nog steeds niet af. De winkelcentra op The Palm, die we vorig jaar zagen, zijn ook nog in aanbouw. Maar er zijn genoeg andere nieuwe bestemmingen die we niet willen missen, zoals de pas geopende parken in Dubailand.

Check beschikbaarheid van het Westin Hotel »

Fietsen door Atlantis The Palm

Atlantis The Palm is zo’n groot hotel, dat wij elke ochtend een flinke wandeling moesten maken van de Oost- naar de Westtoren voor het ontbijt. Sam (2) had zo zijn eigen manier om door de marmeren gangen van Atlantis te komen.

Zijn koffertje is tevens een loopfietsje waar hij met veel enthousiasme mee door de gangen raast. Dat gaat best snel, zo lang hij niet wordt afgeleid door de vissen in het grote aquarium. En hij moet nog een beetje werken aan zijn manoeuvres voor het ontwijken van de andere gasten in het hotel.

Wie interesse heeft in het loopfietsje zal goed moeten zoeken. Het was één van onze laatste (en waarschijnlijk beste) aankopen bij het nu failliete V&D.

Voor een (korte) compilatievideo van de hele vakantie zie Filmpjes van de reizen.

Bekijk de beschikbaarheid van het Atlantis The Palm hotel »

Zonsopkomt in Atlantis The Palm

Het voordeel van een kamer op de 17e verdieping, is het mooie uitzicht. Ik kon nu in alle rust tijdens zonsopgang mijn statief neerzetten, om foto’s te maken. Van dat buitenkansje heb ik gebruik gemaakt, uiteraard. Daarvoor moest ik wel op tijd de wekker zetten, want rond 6:15 verscheen de zon al boven horizon.

DSC04936_7_8_HDR

DSC04713_4_5_HDR

DSC04911_2_3_HDR

DSC04959_60_61_HDR-small

Hoewel Atlantis een prachtig hotel is, zullen wij er niet meer heen gaan, in het geval we weer naar Dubai afreizen. Hiervoor zijn er betere opties op de Palm en in Dubai in het algemeen bijgekomen. We vonden de andere hotels waar we geweest zijn (Jumeirah Beach, Sofitel The Palm en Westin) beter. Atlantis is leuker voor een dagje uit, wat ons betreft.

Bekijk de beschikbaarheid van het Atlantis The Palm hotel »

The Lost Chambers

The Lost Chambers

Eén van de bijzondere eigenschappen van het Atlantis The Palm resort, is het enorme aquarium. Wie vanuit de lobby naar de westelijke toren loopt, komt er langs. Maar nog beter zijn de bijzondere dieren te zien vanuit The Lost Chambers.

The Lost Chambers is een speciaal gedeelte van Atlantis, waarin zich meerdere aquariums bevinden. Hier wonen de meest uiteenlopende zeedieren. In totaal meer dan 60.000.

We waren hier al geweest in 2010, maar dat is alweer meer dan 5 jaar geleden. Reden genoeg om er nog eens heen te gaan. En voor hotelgasten is deze attractie gratis. Sam was erg onder de indruk van alle vreemdsoortige vissen die hier te zien zijn.

DSC02966

DSC02975

De nieuwste aanwinst van The Lost Chambers, zijn twee baby albino krokodillen. Ze zien er spookachtig en gevaarlijk uit.

DSC03063

Aquaventure

Een dagje in Atlantis is niet compleet zonder het waterpark “Aquaventure” te bezoeken. Sam is met zijn 2 jaar nog niet oud genoeg om alle waterglijbanen in te kunnen, maar in het kinderspeelparadijs vermaakte hij zich opperbest.

DSC02988

Transfer naar Atlantis The Palm

Als je in meerdere hotels verblijft tijdens een vakantie, dan komt er een moment dat je moet verhuizen. Wij verkasten vandaag van het Westin naar Atlantis.

Hiervoor hoefden we slechts het palmeiland over, een ritje van 15 minuten. Om dat mogelijk te maken moest echter wel alle bagage, en dat is nogal wat als je met twee kleine kinderen reist, in een taxi geladen worden. Dat was een mooie uitdaging voor de piccolo’s van het hotel. Na wat passen en meten is het ze gelukt.

We gingen met een erg goed gevoel weg bij Westin. Een tophotel, op een toplocatie. Op Twitter konden we lezen dat Ali B en Robin Van Persie ook in dit hotel hadden verbleven. Wij begrijpen wel waarom.

Atlantis the Palm

Atlantis is een heel ander soort hotel dan Westin. Veel groter en massaler. Het is het meest iconische gebouw van het palmeiland en het eerste hotel dat open ging in 2008. Sindsdien zijn er vele alternatieven op het eiland bijgekomen, maar Atlantis blijft een publiekstrekker. Er zijn 1539 kamers in het resort en er ligt een compleet waterpark naast.

Toen we incheckten kregen we een kamer toebedeeld op de 3e verdieping. Niets mis mee, maar het gebouw van Atlantis is 22 verdiepingen hoog. Ons verzoek om een kamer op een hoger gelegen verdieping werd gelukkig ingewilligd, waardoor we kunnen genieten van het mooiste uitzicht dat ik ooit heb gehad in een hotelkamer.

DSC02956-Pano

Vanaf de 17e verdieping kijken we ver over het palmeiland heen. Om stil van te worden!

Bekijk en boek hotel Atlantis The Palm »