Global Village 2020

Ons verblijf in Dubai zit er bijna weer op. Maar we gaan natuurlijk niet naar huis voordat we een bezoek aan Global Village hebben gebracht. Het 24e seizoen van dit ‘grootste tijdelijke evenement ter wereld’ is voor ons de vijfde editie. Met een toegangsprijs van 15 dirham per persoon (omgerekend 3 euro 60) is dit bovendien zo’n beetje het goedkoopste uitje van de hele vakantie.

Global Village verveelt niet. Elk jaar is het weer anders. Dit jaar zien we dat de paviljoens groter en mooier zijn dan voorheen. Ook is er een fontein bijgekomen en zijn er bogen van lichtjes aangebracht op het centrale pad. Er is weer een ‘Floating Market’ met eetkraampjes op het water. In de kanalen bevinden zich fonteintjes. De Venetiaanse gondels zijn hierdoor komen te vervallen aangezien daar geen ruimte meer voor is.

Finn vind het zo leuk dat hij tijdens het lopen spontaan gaat dansen. Hij kan ook verbazingwekkend goed een Angry Bird nadoen, zo blijkt.

Kermis

De paviljoens laten we links liggen deze keer. Hier kun je voornamelijk winkelen en dat heeft niet onze interesse. De enorme kermis daarentegen wel. Er zijn genoeg autootjes, draaimolens en andere kermisattracties om onze kinderen een geweldige avond te bezorgen.

Wie hongerig is, kan in Global Village kiezen tussen een enorme hoeveelheid keukens. Van Chinees tot Frans alles is aanwezig. We kunnen kiezen uit Oezbeeks bijvoorbeeld, en Bosnisch. Wij gaan deze keer voor een Turks tentje.

Het is uitzonderlijk rustig in Global Village. Ondanks dat dit nog steeds één van de succesvolste evenementen in Dubai is, zien we de effecten van het Coronavirus. Voor ons in dit geval niet erg. Het betekent dat er nergens wachtrijen zijn. We hoeven niet door mensenmassa’s heen te dringen om ergens te komen. Dat was andere jaren wel anders.

Mattel Play! Town

In het winkelgebied City Walk is Mattel Play! Town te vinden. We hebben hier in 2017 al een keer een bezoek gebracht. Omdat onze kinderen nu wat ouder zijn en meer attracties geschikt zijn voor hun leeftijd, lijkt het ons leuk er nog eens heen te gaan.

City Walk is uitgestorven als we er aankomen. Maar dat is ook niet zo gek op zondagochtend. Een dag die equivalent is aan de maandagochtend bij ons. Veel winkels zijn nog dicht. Gelukkig Play! Town niet. Het is er wel heel rustig.

We vallen meteen met onze neus in de boter, want er begint een show van Barney de roze dinosaurus. In het Bob de Bouwer hoekje kan Sam een echte graafmachine proberen.

Finn is meer gecharmeerd van de ballenbak van Thomas Trein.

Toegegeven, de kaartjes zijn niet goedkoop, maar het is dan ook een totaalconcept om kinderen een hele dag te vermaken. We krijgen er een maaltijd voor de kinderen bij en onbeperkt koffie en thee voor de ouders. We pakken een voordeeltje mee omdat het International Women’s Day is. Annemarie kan gratis naar binnen.

Op een interactieve klimmuur mogen Finn en Sam vleermuizen vangen.

Als kers op de taart gaan we een 4D film bekijken van Thomas Trein. De stoelen bewegen mee met de gebeurtenissen op het scherm. Er is wind en een bellenblaasapparaat. Erg leuk gedaan.

Laguna Waterpark in La Mer

In een land waar het altijd warm is, is een waterpark een goed idee. In Dubai zijn er maar liefst vier, waarvan we er drie al bezocht hebben: Wild Wadi, Aquaventure en Legoland Waterpark. Om het kwartet vol te maken gaan we deze keer naar Laguna. Dit is een nieuw waterpark dat gebouwd is als onderdeel van het gebied La Mer.

Laguna is niet het grootste waterpark van de vier, maar wel heel leuk. Je hebt er zowel spannende glijbanen als kinderbadjes. Het park is niet overdreven druk. De entreeprijs is redelijk. Zeker omdat op sommige momenten kinderen gratis naar binnen kunnen onder begeleiding van een volwassene.

Onze kinderen hebben er zin in. Al blijkt dat ze na binnenkomst in het park eigenlijk niet nat willen worden. Wat lastig is in een waterpark. Gelukkig zetten ze zich na een tijdje grotendeels over hun schroom heen en kunnen we de glijbanen gaan uitproberen. We kunnen ons hier goed een dagje vermaken.

Er zijn 6 glijbanen. Eervolle vermeldingen wil ik geven aan de Manta en de Constrictor.

In de Manta neem je plaats in een raft, met maximaal 4 personen. Je gaat daarna van een brede glijbaan, die verschillende stroomversnellingen heeft en de raft steeds van oriëntatie verandert, waardoor hij leuk is om meerdere keren te doen.

De Constrictor kun je met zijn tweeën doen in een zwemband. Deze glijbaan heeft lichtjes en ‘illusies’. Er is verder ook een surfkanon genaamd WaveOz 180. We testen dit zelf niet, maar het is gaaf om te kijken hoe mensen proberen overeind te blijven.

Net als we weg willen gaan, start er een leuke goochelshow voor kinderen.

La Mer

Een belangrijke troefkaart van Laguna is dat het in het hart van La Mer ligt. Dit strandgebied, ontwikkeld door Meraas, is het drukst bezochte van Dubai. De vele winkeltjes en de gebouwen die opgetrokken zijn in oud-Europese stijl maken het een gezellige plek om rond te lopen en wat te eten.

Wij lopen op goed geluk naar binnen bij Aprons & Hammers. Dit blijkt het beste visrestaurant van Dubai te zijn, afgaande op de award die ze de afgelopen 7 jaar hebben gewonnen. De vis is inderdaad heel lekker en het is niet duur. Goede tip als je hier gaat eten: ze serveren ook alcohol op het dakterras.

Er zijn heel dingen voor kinderen te doen in La Mer. Ze kunnen graven met echte graafmachines. Springen op springkussens in de Hawa Hawa. Klimmen en klauteren. Er zijn speeltuinen en kermisattracties. En natuurlijk een ballenbak. Het mag geen verrassing zijn dat er diverse megahotels opgetrokken worden rondom La Mer.

Bollywood Park

Eén van de meest opmerkelijk pretparken die deel uitmaken van Dubai Parks & Resorts is het Bollywood Park. Dit themapark is geheel in stijl opgetrokken van Bollywood; de Indiase filmindustrie.

Nu hebben wij totaal geen kaas gegeven van deze filmwereld. De hoofdrolspelers van de diverse films zeggen ons niets. Maar daar laten we ons niet door tegenhouden. Wat research op internet leert dat het niet nodig is dus gaan we vol goede moed naar binnen.

Het park opent pas om 13:00 uur en dat is niet voor niets. De meest mensen komen pas in de avond binnen. Omdat het overdag heel rustig is kunnen we de attracties zonder wachtrijen bekijken. We hebben dat in Dubai in bijna elk park meegemaakt. Het doolhof waar je een wachtrij zou verwachten rennen we in sneltempo door. Heerlijk. Het is heel wat anders dan een uur in de rij staan voor een achtbaantje van vijf minuten, zoals we van de Efteling en Euro Disney gewend zijn.

Het park is mooi gemaakt. De Indiase sfeer zit er goed in. Omdat het over de filmwereld gaat zijn alle attracties voorzien van beelden. Soms in 3D, soms met gigantische schermen.

Attracties

De attracties hebben films, acteurs of sporters als onderwerp. Zo is er een verhaal rondom een cricketlegende. In een andere attractie vlieg je mee met superheld Krrish om de aarde te redden.

Het zijn leuke attracties om te doen, maar we zijn er redelijk snel doorheen. Misschien komt het omdat er geen wachtrijen zijn. Maar 6 attracties is ook wel wat weinig, vind ik. Het park ontbeert een echte achtbaan – die is wel in aanbouw, net als een aantal andere nieuwe attracties.

Shows

Het gebrek aan attracties wordt opgevuld met shows. Er zijn de hele dag door dansvoorstellingen in het park. Uiteraard typisch Indiaas. Dat is wel heel gaaf om te zien.

We zijn zo’n beetje de enige Europeanen in het park. Het publiek komt overwegend uit India of het Midden-Oosten. Wat ook wel logisch is gezien het thema. Maar daardoor is het juist leuk als Europeaan om hier te komen. Je ziet een leuk stukje van India zonder er heen te hoeven gaan.

We hebben nu alle parken van Dubai Parks & Resorts bezocht. Riverland, Legoland, Legoland Waterpark, Motiongate en Bollywood.

Bollywood park is een mooi vormgegeven themapark. Het gaat echter te ver om het aan te raden; daarvoor is het aantal attracties nog te beperkt. Als de nieuwe ‘rides’ klaar zijn loont het de moeite om dit park aan te doen. Zeker als je een dagkaart koopt voor alle parken mag je Bollywood Park niet links laten liggen. Maar anders zijn Motiongate en Legoland betere keuzes op dit moment.

Wonder Maze

Riverland heeft nog een leuke extra attractie: het grootste verplaatsbare labyrint ter wereld, de Wonder Maze. Uiteraard lopen we daar niet voorbij zonder alle geheimen in dat doolhof te ontrafelen.

In Riverland is het opvallend rustig. Sommige restaurants zijn dicht. Degenen die open zijn, lopen niet over van klandizie. Verdere ontwikkeling moet daar verandering in brengen.

Er zou nog een park bij moeten komen. Ook het enorme Legoland hotel dat in aanbouw is zal het aantal bezoekers ongetwijfeld doen toenemen. Het is het beproefde recept in Dubai. Gewoon door blijven bouwen, dan komen de bezoekers wel.

OliOli, het kindermuseum in Dubai

OliOli betekent ‘plezier’ in het Hawaiiaans. Het is tevens de naam van een museum in Dubai speciaal voor kinderen. Taxi-chauffeurs weten OliOli niet altijd te vinden. Dan is het handig om te weten dat het vlak naast de Oasis Mall ligt. We hebben ons hier laten afzetten. Het is dan 5 minuten lopen naar het gebouw van OliOli.

OliOli is een interactief museum, waar kinderen aan de slag kunnen met water, zwaartekracht, lego, muziek en projecties.

We kopen kaartjes voor 3 uur en die maken we gemakkelijk vol. Het museum is opgedeeld in een aantal kamers waar iets te doen is. De kaartjes zijn niet goedkoop, maar het is echt leuk en de begeleiding is goed. Sam (6) en Finn (4) vermaken zich enorm.

Een tijdelijke ervaring is dat ze dinosaurusbotten kunnen opgraven in een soort zandbak. Dit is wel aan hen besteed, want ze spelen op de iPad al maandenlang Crazy Dino Park.

Gewapend met een schapje, een kwastje en gehuld in een hesje en een stofbril mogen ze het zand betreden om botten te zoeken. Het zijn net echte archeologen. Het is tot hun vreugde heel snel raak en ze vinden een heuse dinoschedel. Daarna halen ze nog een klauw en diverse andere stukken van het skelet naar boven.

In OliOli is veel te doen. Na afloop is het lastig om te bepalen wat nou het leukst was. De vissen die ze mochten inkleuren en die daarna op een groot projectiescherm te zien waren? De netten waarin ze konden klimmen en klauteren? De Lego auto’s die ze van een schans mochten rijden? Het spelen met water?

Na lang beraad kiezen ze voor het uitgraven van de dinobotten. Maar eigenlijk was alles wel heel leuk.

Dreamscape VR

In Dubai is genoeg te doen op het gebied van Virtual Reality. Het VR-Park in de Dubai Mall is de gaafste VR ervaring die ik heb meegemaakt. De VR Zoo, eveneens in de Dubai Mall, was een beetje tegenvallend. Nu is er in de Mall of the Emirates ook een virtual reality ervaring gekomen: Dreamscape.

Bij Dreamscape moet je een tijdslot boeken en kies je uit één van de volgende drie opties: Alien Zoo, The Blu of Curse of the Lost Pearl. Het zijn interactieve films, waarin je zelf als het ware deel uitmaakt van de film.

Kinderen mogen er pas vanaf 10 jaar in, dus we kunnen niet samen tegelijk naar binnen. Ik kies voor de Alien Zoo en Annemarie voor de Curse of the Lost Pearl.

Beide ervaringen zijn erg cool om te doen. Je krijgt behalve een VR-bril ook sensors om je handen en voeten. Je kunt verder interacteren met sommige objecten in de film, die fysiek aanwezig zijn. Het geheel komt geloofwaardig over. Het maakt gebruik van het nieuwste van het nieuwste op VR gebied.

Het enige dat jammer is, is dat er slechts drie ‘films’ zijn om te beleven. Er zijn er wel meer in de maak. Als die klaar zijn, komen we zeker nog eens terug.

Kite Beach

Kite Beach is een publiek strand. Het gebied is ontwikkeld door Meraas. Dat is mijn favoriete ontwikkelaar in Dubai. Ze hebben behalve Kite Beach ook City Walk, The Walk, The Beach, Box Park, La Mer en nog vele andere plekken gebouwd.

Waar ontwikkelaars als Nakheel en Emaar hun stempel zetten door veel fonteinen, goud en marmer te gebruiken, gaan de designers van Meraas subtieler te werk. Stylish en herkenbaar.

Kite Beach is in tegenstelling tot andere gebieden klein opgezet. We zijn er binnen een half uurtje wel doorheen. Het strand zelf leent zich zoals de naam doet vermoeden goed voor kitesurfen. Het waait flink als wij er zijn, dus er zijn er veel actief. Leuk om te zien.

Er staan een aantal foodtrucks opgesteld en er is het nodige te doen voor kinderen. Splash & Party is een waterspeeltuin voor kinderen waar ze lekker kunnen glijden. Helaas is het water niet verwarmd, waardoor onze kids het snel voor gezien houden.

De andere attracties zijn dicht omdat het te hard waait. Kite Beach is een leuk strand om eens te bezoeken, maar er is te weinig te doen om het echt aan te raden. De stranden van The Beach en La Mer zijn een stuk groter en daardoor wat leuker.

Dubai Marina 2020

De Dubai Marina is een plek in Dubai waar we graag heen gaan. De haven met zijn talloze luxe jachten, het kanaal met aan beide kanten gezellige restaurants. Boten die af en aan varen. Er is van alles te zien.

De laatste keer dat we in de Dubai Marina waren, was in 2017. Net als toen heb ik foto’s gemaakt. Hierop is goed te zien dat er flink is bijgebouwd.

Het lijkt wel of ze elke postzegel grond willen volbouwen met wolkenkrabbers. Het is zowel indrukwekkend als lachwekkend.

De boulevard wordt tegenwoordig behalve door hardlopers ook door elektrische stepjes gebruikt. De eerste keer dat we ze in grote getale zien in Dubai.

Er is enorm veel keuze uit restaurants, maar we weten waar we moeten zijn. Het tentje waar we gaan zitten heet 800-Pizza. Ze maken er uitstekende pizza’s! En niet onbelangrijk voor onze kids: er pal naast ligt een speeltuin waar ze zich goed vermaken.

Fairmont 2020

Wie denkt dat we deze voorjaarsvakantie op ski’s van pistes razen zit ernaast. Net als nu al een jaar of vijf achtereen zoeken we het warme emiraat Dubai weer op.

Hotel Fairmont the Palm is vorige keer zo goed bevallen, dat we hier weer een kamer geboekt hebben. De strategische ligging van het hotel op de stam van het Palm-scheireiland, zorgt ervoor dat we overal dichtbij zitten. Vorig jaar werd er rondom Fairmont druk gebouwd. We zijn benieuwd wat de stand van zaken is.

  • Booking.com

Boulevard en strand

Een brede boulevard is opgetrokken. Compleet met palmbomen en fonteinen. Het werk is nog niet helemaal klaar. Een indrukwekkende rij megahotels staat nog in de stijgers. De winkels langs de vers opgetrokken boulevard zijn dicht. Waarschijnlijk gaan die in het najaar open, als de Expo 2020 in Dubai is.

Het is dus nog rustig op de boulevard. Behalve Fairmont is alleen het Five hotel open. Een hip hotel dat op uitgaanspubliek gericht is.

Het strand is lekker rustig. Ideaal om rustig een wandeling te maken. Of wat aan yoga te doen.

De meeste bouwwerken hebben de Expo als deadline. Zoals het reuzenrad op Bluewaters Island. Maar ook het opvallende gebouw aan de Sheikh Zayed Road, dat Museum of the Future gaat heten. Zelfs met al deze onvoltooide bouwdrift is er genoeg nieuws te beleven in Dubai. We hebben weer een druk programma.

Mall of the Emirates

Zoals onze gewoonte is doen we de eerste dag boodschappen in de Mall of the Emirates. Omdat het vrijdag is en in Dubai het weekend op vrijdag en zaterdag valt, is het de drukste dag van de week in de Mall. We ontdekken een nieuwe attractie: Dreamscape. Een virtual reality ervaring die we zeker nog even gaan proberen later deze vakantie.

We eten bij restaurant California Pizza Kitchen. Daar serveren ze heerlijke pizza’s voor weinig geld. Het enige nadeel van eten in de Mall is dat er geen biertje bij gedronken mag worden. In de VAE, een Islamitisch land, is dat verboden. Uitzonderingen zijn er voor de hotels en voor vergunninghouders.

Om ons heen duiken berichten op over het zich verspreidende Corona-virus in de hele wereld. Ook de kranten in Dubai staan er vol mee. Vooralsnog valt het aantal besmettingen hier mee. We hopen dat het zo blijft.

Meer info over hotel Fairmont The Palm »

Global Village 2019

Global Village is een vast programmaonderdeel van onze vakanties in Dubai. Het was onze vierde editie, na Global Village 2016, 2017 en 2018. In dit enorme seizoensgebonden pretpark is altijd iets te beleven. Ook deze keer werden we niet teleurgesteld.

De landenpaviljoens lijken elk jaar groter te worden. Dit jaar is de focus op de Arabische wereld toegenomen. Europe, Amerika en Afrika hebben als continent één paviljoen, waar kleine moslimlanden als Yemen en Libanon eigen paviljoens hebben en eveneens verschillende eettentjes uitbaten.

De Nederlandse invloed is beperkt tot één grote klomp in het Europa-paviljoen en een ‘Holland Mill’ op de kermis. Er kunnen ook nog steeds ergens poffertjes gegeten worden met een Nederlands vlaggetje erin. Maar deze kraam verkoopt nu ook Thaise lekkernijen.

In het paviljoen van Saudi-Arabië is live muziek. Een westers geklede vrouw die er wat te uitdagend op danst, wordt door de beveiliging vriendelijk doch dringend verzocht daarmee op te houden. Het herinnert eraan dat we hier wel in een moslimland zijn.

Als we op zoek gaan naar ergens om een crêpe te eten, lijken die kraampjes van het terrein verbannen. In plaats daarvan zien we om de drie meter een standje met Turks ijs, Turks brood, Turkse pizza of Turkse kebab. De Turkse invloed op deze editie van Global Village is groot.

Circus, drijvende markt en Wheel of the World

Een nieuwe attractie is een heus Circus met een leuke show van een half uurtje, waar je voor 10 dirham naar mag komen kijken (2 euro). De moeite waard. Uiteraard zijn er op het hoofdpodium ook nog steeds continu voorstellingen.

Een ander nieuw element is de drijvende markt. Een rij bootjes bevolken het kanaal. Het is een populaire toevoeging maar voor ons met de kinderwagen wat minder praktisch.

De kermis houdt ons wel weer even bezig. We stappen in het Wheel of the World en zien we hoe uitgestrekt dit park is.

Global Village is en blijft een aanrader voor wie Dubai bezoekt. Al was het maar om sjeiks met een levensgrote pluche banaan rond te zien zeulen.