Global Village 2019

Global Village is een vast programmaonderdeel van onze vakanties in Dubai. Het was onze vierde editie, na Global Village 2016, 2017 en 2018. In dit enorme seizoensgebonden pretpark is altijd iets te beleven. Ook deze keer werden we niet teleurgesteld.

De landenpaviljoens lijken elk jaar groter te worden. Dit jaar is de focus op de Arabische wereld toegenomen. Europe, Amerika en Afrika hebben als continent één paviljoen, waar kleine moslimlanden als Yemen en Libanon eigen paviljoens hebben en eveneens verschillende eettentjes uitbaten.

De Nederlandse invloed is beperkt tot één grote klomp in het Europa-paviljoen en een ‘Holland Mill’ op de kermis. Er kunnen ook nog steeds ergens poffertjes gegeten worden met een Nederlands vlaggetje erin. Maar deze kraam verkoopt nu ook Thaise lekkernijen.

In het paviljoen van Saudi-Arabië is live muziek. Een westers geklede vrouw die er wat te uitdagend op danst, wordt door de beveiliging vriendelijk doch dringend verzocht daarmee op te houden. Het herinnert eraan dat we hier wel in een moslimland zijn.

Als we op zoek gaan naar ergens om een crêpe te eten, lijken die kraampjes van het terrein verbannen. In plaats daarvan zien we om de drie meter een standje met Turks ijs, Turks brood, Turkse pizza of Turkse kebab. De Turkse invloed op deze editie van Global Village is groot.

Circus, drijvende markt en Wheel of the World

Een nieuwe attractie is een heus Circus met een leuke show van een half uurtje, waar je voor 10 dirham naar mag komen kijken (2 euro). De moeite waard. Uiteraard zijn er op het hoofdpodium ook nog steeds continu voorstellingen.

Een ander nieuw element is de drijvende markt. Een rij bootjes bevolken het kanaal. Het is een populaire toevoeging maar voor ons met de kinderwagen wat minder praktisch.

De kermis houdt ons wel weer even bezig. We stappen in het Wheel of the World en zien we hoe uitgestrekt dit park is.

Global Village is en blijft een aanrader voor wie Dubai bezoekt. Al was het maar om sjeiks met een levensgrote pluche banaan rond te zien zeulen.

Dragon Mart

Hoewel we zeker geen gebrek aan winkels hebben ervaren in de stad, hebben we toch weer een winkelcentrum op het programma staan. De Dragon Mart, een bijzonder winkelgebied, is het grootste Chinese winkelcentrum buiten China. Hier komen de gewone mensen uit Dubai hun inkopen doen. Ik heb wat ervaring met een Chinees winkelcentrum in China en ben benieuwd of het daar in de buurt komt.

Onze taxichauffeur uit India is er fan van. Hij komt er een paar keer per jaar. “Je kan er echt alles vinden” weet hij. “Het is enorm groot en producten zijn goedkoper dan in de andere malls.”

Hij woont al zestien jaar in Dubai en heeft ook zijn vrouw en zoon naar het emiraat laten overkomen. “Het is hier veilig en er is weinig corruptie” zegt hij. “Toen ik hier begon, was er bijna niets. En kijk nu eens om je heen. Amazing, toch?” Hoewel hij zijn thuisland mist, heeft hij zijn draai gevonden in Dubai.

De Dragon Mart ligt een stukje buiten de stad, dus hij kan in alle rust zijn verhaal houden. Als we er arriveren, zien we dat hij niet heeft overdreven waar het de grootte betreft. Het gebouw bestaat uit twee delen. Dragon Mart 1 is een langgerekte ‘draak’ met winkeltjes en kraampjes. Dragon Mart 2 is later gebouwd en bestaat uit meerdere verdiepingen met een centrale plaza.

Het is duidelijk geen luxe winkelgebied. De winkeltjes zijn volgestouwd met producten en de vloeren glimmen een stuk minder dan in Dubai gebruikelijk is.

We hebben niet specifiek iets op het oog, maar het vele speelgoed trekt natuurlijk de aandacht van de kinderen. Er is niet alleen speelgoed te krijgen: gadgets, kranen, bloemen, fietsen, lampen, je kunt het zo gek niet verzinnen of het is te vinden op de Dragon Mart.

Qatar Airways

We lopen al struinend tegen een kraampje aan met plastic vliegtuigen. Leuk voor het nieuwe kantoor. Niet duur en in Dragon Mart kun je bovendien afdingen. Ik bemachtig vliegtuigjes van Cathay Pacific, Turkish Airlines, Avianca, Jetstar en Qatar Airlines.

Als ik naar die laatste vraag, beweert de standhouder die eerst niet te verkopen. Hij gaat lachen en zegt dan zachtjes, “Ik heb hem wel hoor, maar alleen onder de toonbank.” Een gevolg van de politieke vete tussen Qatar en andere Arabische landen. In een anoniem pakketje krijg ik het Qatar vliegtuigje alsnog mee. “Maar niet vertellen dat ik hem aan je heb verkocht hè?”

De Dragon Mart wordt goed bezocht. We zijn er vroeg in de ochtend als sommige kraampjes nog dicht zijn, maar zelfs dan lopen er genoeg koopbeluste consumenten rond. Voor toeristen is de mall echter minder interessant. Er is niet veel te doen behalve winkelen en het is niet praktisch om spullen als meubels en lappen kunstgras en mee naar huis te nemen.

Dubai’s Smart Police Station (SPS)

Omdat we vandaag een zandstorm voor onze kiezen krijgen, blijven we bij het hotel. Het is zo erg dat we vanuit onze hotelkamer, waar we normaal gesproken een mooi uitzicht hebben, nu alleen een grijze waas kunnen zien.

Ik loop alleen een kort rondje om de stukjes van de Golden Mile te zien waar ik nog niet ben geweest. Tijdens deze wandeling kom ik langs het SPS: Smart Police Station. Hier kun je als inwoner van Dubai terecht om bijvoorbeeld aangifte te doen, zonder dat er een agent aan te pas komt.

Als ik een foto maak van dit politiebureau, komt er direct een naar mij gebarende sjeik naar buiten. Even ben ik bang dat ik iets fout heb gedaan. Maar nee, hij nodigt me juist uit om binnen te komen. Dat doe ik. Voor ik het weet sta ik in de Skydive Simulator, die prominent in het SPS kantoortje staat.

Na de skydive ervaring biedt de medewerker van het SPS me een kopje koffie aan. Hij is bereid om al mijn vragen te beantwoorden. Het SPS is een uniek concept, maar erg druk heeft hij het er niet. Er zijn drie Smart Police Stations in Dubai en deze is alleen voor inwoners van de Palm.

Ik leer dat mijn gastheer naar Europa is geweest maar nog niet in Nederland, zodat ik hem Amsterdam en Rotterdam warm kan aanbevelen. Als dank krijg ik een flesje water mee en maakt hij een foto van me terwijl ik de simulator bedien. Zo wil ik wel vaker naar het politiebureau.

Hoewel het concept van een Smart Police Station uniek is en waarschijnlijk heel nuttig zou zijn in Nederland, ziet het ernaar uit dat het in Dubai vooralsnog vooral een uithangbord is van de politie. Misschien weten mensen het nog niet te vinden, of is er op de Palm gewoon niet zoveel aan de hand.

Mooi aangekleed is het zonder meer, met touch screens en voor de liefhebber een hoekje waar met een Sennheiser koptelefoon naar ‘police tunes’ kan worden geluisterd. Want stel dat je die behoefte ineens hebt, en er zou niet onmiddellijk in kunnen worden voorzien. Dat zou jammer zijn, toch?

Orbi in Mirdif City Centre

Als het op shopping malls aankomt in Dubai, heb je genoeg te kiezen. Toch zijn we elke keer weer verbaasd als we een nieuwe bezoeken en merken hoe hoog de standaard is. Een simpel overdekt winkelcentrum tref je bijna nooit aan. De concurrentie is dusdanig hevig dat elke ‘mall’ iets unieks moet hebben om publiek te trekken.

Mirdif City Centre ligt wat verder naar de buitenkant van de stad, dat is de reden dat we hier nog niet geweest waren. Er is een nieuwe attractie voor kinderen gekomen die “Orbi” heet. Opgezet in een samenwerking tussen BBC World en SEGA belooft het de prachtige natuurbeelden van BBC Earth te combineren met de ervaringen die SEGA kan bieden.

Orbi is te vinden in een soort entertainmenthoek in de mall. Je vind hier Magic Planet, een bowlingcentrum en iFly Indoor Skydiving. Genoeg om je een hele dag te vermaken.

Als we bij Orbi aankomen, lopen er net een aantal schoolklassen naar buiten. Kinderen van een jaar of zes lopen in uniform voorbij. We worden verzocht een paar minuutjes te wachten tot ze vertrokken zijn.

Wanneer wij binnenkomen is Orbi verlaten. Er is een centrale ruimte waar je via een interactieve muur meer te weten kan komen over bepaalde dieren. Dit proberen we, maar het werkt niet zo lekker. We weten daarna niet zo goed wat te doen. Gelukkig komt er al snel een mevrouw aanlopen, die ons verzoekt in één van de bioscoopzalen te gaan zitten, omdat er een film begint.

We zien een documentaire over meerkatten op een scherm zo groot dat het zich kan meten met het Omniversum. Het geluid lijkt van alle kanten te komen. Een kamer verder is een scherm op een dusdanige wijze gemonteerd, compleet met wind, dat het lijkt alsof we vliegen over regenwouden en rivierbeddingen.

Zo lopen we van kamer naar kamer. Inmiddels hebben twee andere bezoekers zich bij ons aangesloten. We ervaren hoe het is om met -10 graden celsius op een bergtop te staan, staan midden tussen de olifanten op de savanne en in een 4D film met gorilla’s wordt een 3D film gecombineerd met multidimensionaal geluid, water, wind en zelfs beweging in de stoelen.

De slotattractie van Orbi is een kamer waarin je jezelf kunt fotograferen tegen een green screen om dit vervolgens op dieren geprojecteerd te zien. Heel leuk, je kunt er een hoop lol mee hebben. Alleen jammer dat er geen foto in de prijs van het kaartje inbegrepen zit.

Orbi is met kinderen zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is wel een beetje vreemd om dieren alleen op scherm te zien. Nergens is een ‘echt’ dier in Orbi te bekennen. Maar je ziet wel unieke BBC Earth beelden, die het overigens wel moeten stellen zonder het commentaar van David Attenborough.

Na het bezoek aan Orbi, blijven we nog even hangen in Magic Planet en lopen dan naar buiten. Hier is ook het één en ander georganiseerd. We ontdekken dat er een speelplaats voor kinderen is aangelegd en zelfs een buitenbioscoop waar Kung-Fu Panda wordt gedraaid. Zo heeft Mirdif City Centre aardig wat verrassingen in petto.

Al Ittihad Park & The Golden Mile

De ontwikkeling van de Palm Jumeirah begint goed op gang te komen. Het eiland is bijna volgebouwd. Tegenover ons hotel is één van de laatste aanwinsten gevestigd. Een winkelcentrum dat de pretentieuze naam Golden Mile (niet te verwarren met Green Mile) Galleria draagt.

Het is gelegen tegenover ons hotel. We kunnen hier eenvoudig terecht om wat boodschapjes te doen of om wat te eten. Deze mall is vooral gericht op lokaal gebruik. Er zijn kinderdagverblijven, tandartsen, apotheken en er is een kliniek gevestigd.

De palm is geen goedkope plaats om te wonen. Zoals te zien is op propertyfinder.ae kost een appartement met twee slaapkamers tot 1 miljoen euro. De mall straalt deze luxe uit met blinkende marmeren vloeren en rijkversierde plafonds.

De winkels die er zijn, zijn stuk voor stuk kunstwerkjes om te zien.

Al Ittihad Park

Als een soort binnentuin voor de Golden Mile en naastgelegen appartementen ligt Al Ittihad Park. Dit parkje bevat een hardloopbaan, diverse speeltuintjes en fonteintjes.

We lopen hier een rondje en zien veel kinderen. Witte kinderen die met Aziatisch ogende vrouwen op pad zijn. Ik gok dat het nannies zijn en dat de ouders aan het werk zijn.

Via het gelijknamige monorail-station is het park eenvoudig bereikbaar. We maken gebruik van dit station om naar Palm Gateway station te reizen, en van daaruit op de Dubai Tram te stappen en The Walk te bezoeken. De aansluiting is inmiddels beter geregeld dan in 2016, met een overdekt looppad tot aan het station.

Als je hotel net zoals Fairmont op het palmeiland ligt, dan is de Golden Mile handig om goedkoop een drankje of een broodje te halen. Bijvoorbeeld een super lekkere milkshake bij “BR” kost met 20 dirham maar een derde van de prijs die wordt gevraagd bij het hotel.

Als je van ver moet komen, is Golden Mile te beperkt en kun je beter doorreizen naar Atlantis of The Pointe. Of je moet nog even wachten op de Nakheel Mall die nog in aanbouw is. Deze sluit aan op de Golden Mile en belooft behoorlijk ambitieus te worden.

Bluewaters Island en de WOW Rotunda show

Bluewaters Island is een kunstmatig eiland voor de kust van Jumeirah. Het land is opgespoten door Van Oord, het Nederlandse bedrijf dat ook de Palm heeft gemaakt. Het zou oorspronkelijk al in 2015 af zijn, maar zoals bij meer projecten in Dubai is er enige vertraging opgelopen. Inmiddels is het eiland bijna af en konden we een kijkje gaan nemen.

Het meest in het oog springende bouwwerk op het eiland is de “Dubai Eye”. Dit is het grootste reuzenrad ter wereld. Het rad is 210 meter hoog en kostte 270 miljoen dollar om te bouwen, maar is nog niet open voor publiek. Dat is best opmerkelijk, want we zagen in 2017 al de fundering hiervoor staan. Blijkbaar waren er eerst andere prioriteiten. De openingsdatum staat nog dit jaar gepland.

Bluewaters Island is binnen 15 minuten bereikbaar via een loopbrug vanaf The Walk / The Beach, het populaire strandgebied waar we al een paar keer geweest zijn. Vanaf het eiland heb je een mooi uitzicht op de torens van Jumeirah Beach Residences (JBR).

Omdat ontwikkelaar Meraas het gebied heeft vormgegeven, ziet het er strak en hip uit. Een soort combinatie van City Walk, Box Park, La Mer en The Walk. De meeste winkels en restaurants zijn nog niet open, maar toch is er al een aardige aanloop van mensen vanuit Jumeirah die de loopbrug benutten om een kijkje te gaan nemen.

WOW Rotunda

Het Ceasar’s Palace hotel op het eiland is al open. Dit hotel, waarvan de bekende hoofdvestiging in Las Vegas staat, organiseert een show zoals men in Vegas gewend is te doen. Deze gaan we bezoeken. Het is even zoeken, maar uiteindelijk vinden we “WOW Rotunda”. De show vind plaats in een bolvormige tent naast het hotel.

Als we aan komen lopen lijkt het wel of we op de receptie van een bruiloft komen. Het is midden op de dag en erg rustig bij de show. Voordat we de bol betreden, kunnen we een drankje doen vanaf een bankje dat neergezet is op een kunstgras en uitkijkt op de zee.

Omdat er een lage opkomst is, krijgen we een upgrade. We mogen vooraan gaan zitten. Vanaf de eerste rij zien we een fabelachtige show aan ons voorbij trekken. Het is een show die in Las Vegas zeker niet zou misstaan, met mooie projecties, decors en kostuums. We zien een aantal dingen die we nog nooit eerder hebben gezien, zoals een piraat die jongleert met balletjes in zijn mond en gooit met hoeden.

WOW Rotunda is een spectaculaire show, die meer dan de moeite waard is om te bezoeken.

Motiongate Dubai

Eén van de vier pretparken in Dubai Parks & Resorts is Motiongate. Legoland en het Legoland Waterpark hadden we al een keer bezocht. Op ons lijstje stonden Motiongate en Bollywood Park. Omdat we vroeg ter plaatse zijn en Bollywood pas om 13:00 uur open gaat, besluiten we voor Motiongate een kaartje te kopen.

We worden niet teleurgesteld. Motiongate is het park van Dreamworks. Met franchises als Ghostbusters, Shrek, Kung-Fu Panda, de Smurfen en The Hunger Games kun je heel wat kanten op.

Het park is primair ingericht voor kinderen. Finn vind het een beetje te eng, maar als hij wil mag hij zelfs in sommige achtbanen, met zijn 3 jaar. Er is, zeker voor kinderen tot 12 jaar, van alles te doen. Sam (5) vermaakt zich kostelijk en toont een wonderbaarlijke voorliefde voor snelle achtbanen, wat hij niet van zijn vader heeft.

Wie de meest extreme achtbanen zoekt met loopings en absurde snelheden, komt in Motiongate minder goed aan zijn trekken. Het park heeft een ‘Bullet Train’ die verticaal vertrekt, maar verder zijn de ‘rides’ vooral bedoeld om je mee te nemen in de diverse titels als Kung-Fu Panda, Shrek en Ghostbusters.

Wij vinden de Kung-Fu Panda attractie “Unstoppable Awesomeness” de beste. Deze neemt je mee in een boot, waarbij je door een 3D-geprojecteerde wereld raast en de nodige druppels water over je heen regenen. Een eervolle vermelding krijgt het achtbaantje behorende bij The Green Hornet. Er is een goede mix van binnen en buitenattracties.

Het is tijdens ons bezoek overigens bijzonder rustig in het park. Dat maakt dat we nergens langer dan 10 minuten hoeven te wachten bij de attracties. Wel zo lekker.

Eind van de middag schuiven we aan in het Dreamworks theater, om een “Step-Up” dansshow te aanschouwen die inbegrepen is in het kaartje.

Riverland biedt genoeg mogelijkheden om na het parkbezoek iets te eten. In het park eten is niet aan te raden, want veel anders dan patat en pizza voor woekerprijzen wordt er niet aangeboden.

The Pointe

Tegenover Atlantis The Palm staat sinds een paar maanden een gloednieuwe mall, genaamd The Pointe. Dit gebied aan het water bevat een brede boulevard met winkeltjes en restaurantjes. Wij hebben de bouwwerkzaamheden goed kunnen zien toen we in 2016 in Atlantis verbleven.

De boulevard is, zoals bijna elk project hier, strak en modern aangelegd. Het aantal restaurantjes is nog beperkt en ook het aantal bezoekers. Er moet nog een monorail station komen, waardoor bezoekers en gasten van Atlantis makkelijk naar The Pointe kunnen reizen. Maar dat is nog niet af. Waarschijnlijk dat dan de drukte gaat toenemen.

Niet alle restaurants zijn open, maar de eetgelegenheden die er al zijn, hebben voor elk wat wils. Wij kiezen voor Amerikaans steakhouse “Chicago Meatpackers”, waar ze zoals de naam al doet vermoeden, lekkere biefstuk serveren.

De ligging van The Pointe is prachtig. Er tegenover is Atlantis The Palm goed zichtbaar. Speciaal voor fotografen is er een klein strandje aangelegd. Een mooie foto van het hotel is zo een fluitje van een cent. Daar heb ik natuurlijk grif gebruik van gemaakt.

We verbazen ons over het gebrek aan klandizie en vragen ernaar bij één van de winkeliers. Deze weet ons te vertellen dat er volgend jaar een grote fonteinenshow wordt gebouwd. Dat zal ongetwijfeld een grote publiekstrekker worden. Reden om hier dan nog eens terug te komen.

Maar wie nu al een leuk plekje aan het water zoekt om wat te eten, zit goed bij The Pointe. Sommige restaurants zoals Meatpackers beschikken zelfs over een licentie om alcohol te schenken. Een biertje behoort dus tot de mogelijkheden. En dat kan buiten de hotels bijna nergens anders in Dubai.

Wavehouse in Atlantis The Palm

Atlantis The Palm is geen onbekend terrein voor ons. We verbleven er in 2010 en in 2016. Het is het meest indrukwekkende gebouw op het palmeiland en er is van alles te doen.

Sinds kort is er een nieuw aangebouwde attractie. Wavehouse bevat een bowlingbaan, een arcade hal, een ballenbak voor de kleintjes en een surfbaan.

Als we aankomen, kunnen we niet anders dan opnieuw verbaasd zijn over het immense aquarium in de lobby. Omdat we met de taxi voor het hotel zijn afgezet kunnen we het in alle rust bekijken. Het aquarium is mooier dan die in de Dubai Mall. Alleen hierom is een bezoek aan Atlantis the Palm al de moeite waard.

In de Shopping Avenues vinden we Wavehouse.

Het bowlingcentrum is niet overdreven groot, want er zijn maar vier banen. Het is wel bijzonder fraai gemaakt. Als we een baantje willen huren, worden we eraan herinnerd dat we in Atlantis The Palm zijn: de kosten voor een uur bowlen bedragen 320 dirham, oftewel 76 euro! Dat is het nadeel aan dit hotel. Alles is prachtig, maar er specifiek op ingericht om geld uit je zak te kloppen. We besluiten toch maar een uurtje de baan te nemen, om de kinderen niet teleur te stellen. Maar in het vervolg zullen we zoeken naar andere opties.

De arcadehal bij Wavehouse is niet overdreven groot en er moet entree betaald worden. Die slaan we dus maar over, net als het gedeelte voor kinderen. Het surfgebeuren is leuk om te bekijken. Dit is een onderdeel van het waterpark Aqua Venture.

Wavehouse is een leuke toevoeging aan het totaalconcept Altantis The Palm. Alles is prachtig aangelegd en hip aangekleed. Maar wie er iets wil doen, moet er rekening mee houden dat de prijzen eveneens spectaculair zijn.

Dubai Festival City Mall & Pirates IMAGINE Show

De Dubai Festival Mall ligt tegenover de nieuwe binnenstad van Dubai, aan de andere kant van de Khor Dubai. Deze mall hadden we nog niet eerder bezocht. Nu was een mooi moment om dat te doen, omdat er tijdelijk shows met een piratenthema wordt opgevoerd.

Dubai Festival City Mall is geheel in Dubai stijl opgetrokken met veel glimmend marmer en winkels van bekende ketens. Er is een foodcourt en er is meer dan voldoende vertier om je een dagje te vermaken. We hebben hier uren rondgelopen en hebben nog steeds het gevoel dat we niet alles gezien hebben.

Maar hoe mooi de mall van binnen ook is, het echte spektakel is buiten te vinden. De shows van IMAGINE zijn gratis te bezoeken en bijzonder fraai. Met fonteinen, lasers en beamers wordt een verhaal geprojecteerd in de Khor Dubai en op de omringende gebouwen. Er komt zelfs vuur aan te pas, waarvan je de hitte kunt voelen. Het is de grootste op water geprojecteerde show ter wereld. Laten we het superlatief vooral niet vergeten.

Er zijn twee verschillende shows (Star Dancer en A Child’s Dream). Ze zijn vanaf zonsondergang elk half te bezichtigen en meer dan de moeite waard.

Op de boulevard vinden we een heel piratenfeest voor kinderen compleet met schip, speeltuinen, eettentjes en zelfs een zandbak. Over dat laatste verbaas ik me wel, want het hele land is feitelijk een zandbak. Sam en Finn vermaken zich kostelijk op de glijbanen en rijden rond op een olifant en een glimmende motor die zo uit de film Tron lijkt te zijn gereden.