Dubai’s Smart Police Station (SPS)

Omdat we vandaag een zandstorm voor onze kiezen krijgen, blijven we bij het hotel. Het is zo erg dat we vanuit onze hotelkamer, waar we normaal gesproken een mooi uitzicht hebben, nu alleen een grijze waas kunnen zien.

Ik loop alleen een kort rondje om de stukjes van de Golden Mile te zien waar ik nog niet ben geweest. Tijdens deze wandeling kom ik langs het SPS: Smart Police Station. Hier kun je als inwoner van Dubai terecht om bijvoorbeeld aangifte te doen, zonder dat er een agent aan te pas komt.

Als ik een foto maak van dit politiebureau, komt er direct een naar mij gebarende sjeik naar buiten. Even ben ik bang dat ik iets fout heb gedaan. Maar nee, hij nodigt me juist uit om binnen te komen. Dat doe ik. Voor ik het weet sta ik in de Skydive Simulator, die prominent in het SPS kantoortje staat.

Na de skydive ervaring biedt de medewerker van het SPS me een kopje koffie aan. Hij is bereid om al mijn vragen te beantwoorden. Het SPS is een uniek concept, maar erg druk heeft hij het er niet. Er zijn drie Smart Police Stations in Dubai en deze is alleen voor inwoners van de Palm.

Ik leer dat mijn gastheer naar Europa is geweest maar nog niet in Nederland, zodat ik hem Amsterdam en Rotterdam warm kan aanbevelen. Als dank krijg ik een flesje water mee en maakt hij een foto van me terwijl ik de simulator bedien. Zo wil ik wel vaker naar het politiebureau.

Hoewel het concept van een Smart Police Station uniek is en waarschijnlijk heel nuttig zou zijn in Nederland, ziet het ernaar uit dat het in Dubai vooralsnog vooral een uithangbord is van de politie. Misschien weten mensen het nog niet te vinden, of is er op de Palm gewoon niet zoveel aan de hand.

Mooi aangekleed is het zonder meer, met touch screens en voor de liefhebber een hoekje waar met een Sennheiser koptelefoon naar ‘police tunes’ kan worden geluisterd. Want stel dat je die behoefte ineens hebt, en er zou niet onmiddellijk in kunnen worden voorzien. Dat zou jammer zijn, toch?