Global Village 2016

Als laatste activiteit deze vakantie hadden we Global Village uitgekozen. Een soort superkermis waar verschillende landen vertegenwoordigd zijn met paviljoens. Het is het grootste tijdelijke park ter wereld. Global Village is 157 dagen per jaar open en er komen jaarlijks 5 miljoen bezoekers.

Wij bezochten het park op een maandag, wat tevens familiedag in het park is. Zo de drukte van het weekend (dat hier op vrijdag en zaterdag valt) ontlopend.

DSC05049

Global Village gaat pas open om 16:00 uur. Het best komt het park namelijk tot zijn recht in het donker, met alle lichtjes. Een dag eerder hadden we nog voor een dichte poort gestaan omdat we geen rekening hadden gehouden met deze openingstijd. Maar nu arriveerden we om 18:30 en konden het park in volle glorie bewonderen.

DSC05062

We hadden bij binnenkomst het gevoel dat we in de Arabische versie van Disneyland waren beland. Overal zijn lichtjes en opzwepende muziek klinkt uit luidsprekers. Er zijn de hele avond door optredens met dans, goocheltrucs en toneelstukjes, al dan niet ondersteund met indrukwekkende audiovisuele middelen. Er lopen gecostumeerde figuranten rond. Treintjes en minibusjes voor de kinderen rijden af en aan.

Er zijn heel wat landen die een paviljoen hebben in Global Village. Europa is vertegenwoordigd door onder meer Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië. Nederland heeft geen paviljoen maar er zijn wel poffertjes en Hollandse frieten te koop.

DSC05086

Vooral de Arabische wereld is goed vertegenwoordigd. Met als opvallende afwezige Israël, waar er wel een Palestijns paviljoen is. Van vetes met andere moslimlanden merk je hier niets: Iran en Turkije hebben beide een groot paviljoen in Global Village.

De toegang tot het themapark is slechts 15 dirham (ongeveer 4 euro) per persoon. Voor de attracties moet echter nog wel apart betaald worden en in de paviljoens kun je veel winkelen. Wanneer je echter geen attracties gebruikt en niets koopt, heb je voor die 15 dirham een geweldige avond, met alle shows en gratis vertier in Global Village.

DSC05069

De landen laten in hun paviljoens ook wat van hun cultuur zien. Dat mag met een grote korrel zout genomen worden. Zo kwamen we smurfen tegen in het Chinese paviljoen. Niet typisch Chinees, zou ik zeggen. En de Islamitische landen hebben allemaal een moskee. Ongetwijfeld herkenbaar voor de kenners, maar voor mij zien die er allemaal hetzelfde uit.

DSC05070

DSC05094

Naast de paviljoens is er ook een daadwerkelijke kermis te vinden, Fantasy Island geheten, met de meest uitdagende attracties die ik ooit heb gezien. Sam zocht (gelukkig) het kleinste draaimolentje op dat hij kon vinden en was daar heel content mee.

DSC05076

Het publiek van Global Village bestond vandaag hoofdzakelijk uit emiratis. Het blijft apart om volledig gesluierde vrouwen, met alleen de ogen onbedekt, helemaal los te zien gaan in de meest gedurfde kermisattracties, of ze te zien kijken naar shows van Afrikaanse vrouwen die alles ontbloot laten schudden. Dat rijmt toch niet met elkaar.

Op de terugweg namen we een taxi, waarvan er minstens honderden stonden te wachten op de parkeerplaats. Dat leek overkill, maar de chauffeur verzekerde ons dat bij de sluiting van het park alle honderden taxi’s binnen een mum van tijd vol waren.

Global Village was voor ons in ieder geval een heel leuk uitstapje. Te groot om in één keer goed te bevatten. Dus als we nog een keer in Dubai zijn, gaan we zeker weer.