Orbi in Mirdif City Centre

Als het op shopping malls aankomt in Dubai, heb je genoeg te kiezen. Toch zijn we elke keer weer verbaasd als we een nieuwe bezoeken en merken hoe hoog de standaard is. Een simpel overdekt winkelcentrum tref je bijna nooit aan. De concurrentie is dusdanig hevig dat elke ‘mall’ iets unieks moet hebben om publiek te trekken.

Mirdif City Centre ligt wat verder naar de buitenkant van de stad, dat is de reden dat we hier nog niet geweest waren. Er is een nieuwe attractie voor kinderen gekomen die “Orbi” heet. Opgezet in een samenwerking tussen BBC World en SEGA belooft het de prachtige natuurbeelden van BBC Earth te combineren met de ervaringen die SEGA kan bieden.

Orbi is te vinden in een soort entertainmenthoek in de mall. Je vind hier Magic Planet, een bowlingcentrum en iFly Indoor Skydiving. Genoeg om je een hele dag te vermaken.

Als we bij Orbi aankomen, lopen er net een aantal schoolklassen naar buiten. Kinderen van een jaar of zes lopen in uniform voorbij. We worden verzocht een paar minuutjes te wachten tot ze vertrokken zijn.

Wanneer wij binnenkomen is Orbi verlaten. Er is een centrale ruimte waar je via een interactieve muur meer te weten kan komen over bepaalde dieren. Dit proberen we, maar het werkt niet zo lekker. We weten daarna niet zo goed wat te doen. Gelukkig komt er al snel een mevrouw aanlopen, die ons verzoekt in één van de bioscoopzalen te gaan zitten, omdat er een film begint.

We zien een documentaire over meerkatten op een scherm zo groot dat het zich kan meten met het Omniversum. Het geluid lijkt van alle kanten te komen. Een kamer verder is een scherm op een dusdanige wijze gemonteerd, compleet met wind, dat het lijkt alsof we vliegen over regenwouden en rivierbeddingen.

Zo lopen we van kamer naar kamer. Inmiddels hebben twee andere bezoekers zich bij ons aangesloten. We ervaren hoe het is om met -10 graden celsius op een bergtop te staan, staan midden tussen de olifanten op de savanne en in een 4D film met gorilla’s wordt een 3D film gecombineerd met multidimensionaal geluid, water, wind en zelfs beweging in de stoelen.

De slotattractie van Orbi is een kamer waarin je jezelf kunt fotograferen tegen een green screen om dit vervolgens op dieren geprojecteerd te zien. Heel leuk, je kunt er een hoop lol mee hebben. Alleen jammer dat er geen foto in de prijs van het kaartje inbegrepen zit.

Orbi is met kinderen zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is wel een beetje vreemd om dieren alleen op scherm te zien. Nergens is een ‘echt’ dier in Orbi te bekennen. Maar je ziet wel unieke BBC Earth beelden, die het overigens wel moeten stellen zonder het commentaar van David Attenborough.

Na het bezoek aan Orbi, blijven we nog even hangen in Magic Planet en lopen dan naar buiten. Hier is ook het één en ander georganiseerd. We ontdekken dat er een speelplaats voor kinderen is aangelegd en zelfs een buitenbioscoop waar Kung-Fu Panda wordt gedraaid. Zo heeft Mirdif City Centre aardig wat verrassingen in petto.

Dubai Safari

Dubai Safari Park is naam van de nieuwe dierentuin die Dubai sinds 2018 rijk is. Een kolossaal project dat meerdere jaren heeft gekost om te bouwen. Ondanks het feit dat het nog maar zo kort open is, en niet alle dieren al gearriveerd zijn, leek het ons leuk hier alvast een kijkje te nemen.

Het park is opgedeeld in een aantal ‘villages’ die verwijzen naar een continent waar de dieren vandaan komen. Zo hebben we de Asian Village, de African Village en natuurlijk de Arabian Village. Een treintje met airco brengt je van de ene village naar de andere.

We begonnen bij de Arabian Village, waar vooral veel hertensoorten te bewonderen zijn. De Asian Village was nog grotendeels onbewoond. Ook in het African Village staan veel hokken leeg. Alles is er, alleen de dieren ontbreken. Olifanten zijn er bijvoorbeeld nog niet. Het schijnt dat de visa geregeld worden.

Maar de hoofdattractie van het park is ongetwijfeld de Safari. Met een busje rijd je een gebied binnen waar de dieren los rondlopen, zoals ook in Beekse Bergen. Dit onderdeel is zeker de moeite waard.

Er lopen onder meer (Bengaalse) tijgers, neushoorns, leeuwen, buffels, struisvogels en zebra’s rond. Ze zijn niet bang voor de rondrijdende busjes en komen heel dichtbij. De busjes rijden ook een stuk door het water langs nijlpaarden. De gids vertelde dat deze dieren makkelijk 5 minuten onder water kunnen blijven. We hebben ze dan ook niet gezien.

Een stukje verder hadden we meer geluk, in het krokodillenverblijf werd de weg bijna versperd door een uit de kluiten gewassen alligator. Gelukkig konden we er nog net omheen. Ik heb geen idee hoe je zulke dieren anders tot bewegen kunt aanzetten.

Tot de bijzondere dieren in de collectie kunnen we gerust de Seychellenreuzenschildpadden rekenen, waar er een tiental van te bewonderen zijn in de Dubai Safari. Deze reusachtige dieren kunnen ruim 200 jaar oud worden. Ze doen alles zoals het schildpadden betaamt; langzaam. Maar het is fraai om te zien.

We zagen in de African Village een vogelshow en gingen daarna terug naar de uitgang. Aan het kindergedeelte zijn we niet eens toegekomen. Er is nog een grote ‘petting zoo’ en een heus ‘adventure land’, respectievelijk een kinderboerderij en een speeltuin. Die zullen we een volgende keer moeten bekijken. De kinderen waren na zo’n lange dag al bekaf.

Als het park helemaal klaar is, dan is het te groot om in één dag te zien. Nu is het goed te doen. Al is het soms vreemd om de lege hokken te zien; je ziet mensen kijken en kijken… zit er niet toch iets verborgen onder een struik of achter een rots? De dieren die er zijn, hebben in ieder geval meer dan voldoende ruimte. Tegen de brandende hitte zijn koelrotsen aangelegd waar ze besproeid worden met verkoelende nevel.

Bij de ingang van de Safari kan de honger gestild worden met Hollandse poffertjes. Een kraampje met Mini Pancakes heeft er het rijk alleen. Ondanks de zonnige omstandigheden, vinden de poffertjes gretig aftrek. Ze worden dan ook vers gebakken, geserveerd in een Delftsblauw bakje, voorzien van een oranje servet en een papieren Hollands vlaggetje. Uiteraard met poedersuiker. Het schijnt dat het poffertje als tussendoortje erg wordt gewaardeerd in de Emiraten. We zagen de kraampjes met Mini Pancakes al eerder in Global Village, in de Dubai Mall en bij andere attracties.