Global Village 2020

Ons verblijf in Dubai zit er bijna weer op. Maar we gaan natuurlijk niet naar huis voordat we een bezoek aan Global Village hebben gebracht. Het 24e seizoen van dit ‘grootste tijdelijke evenement ter wereld’ is voor ons de vijfde editie. Met een toegangsprijs van 15 dirham per persoon (omgerekend 3 euro 60) is dit bovendien zo’n beetje het goedkoopste uitje van de hele vakantie.

Global Village verveelt niet. Elk jaar is het weer anders. Dit jaar zien we dat de paviljoens groter en mooier zijn dan voorheen. Ook is er een fontein bijgekomen en zijn er bogen van lichtjes aangebracht op het centrale pad. Er is weer een ‘Floating Market’ met eetkraampjes op het water. In de kanalen bevinden zich fonteintjes. De Venetiaanse gondels zijn hierdoor komen te vervallen aangezien daar geen ruimte meer voor is.

Finn vind het zo leuk dat hij tijdens het lopen spontaan gaat dansen. Hij kan ook verbazingwekkend goed een Angry Bird nadoen, zo blijkt.

Kermis

De paviljoens laten we links liggen deze keer. Hier kun je voornamelijk winkelen en dat heeft niet onze interesse. De enorme kermis daarentegen wel. Er zijn genoeg autootjes, draaimolens en andere kermisattracties om onze kinderen een geweldige avond te bezorgen.

Wie hongerig is, kan in Global Village kiezen tussen een enorme hoeveelheid keukens. Van Chinees tot Frans alles is aanwezig. We kunnen kiezen uit Oezbeeks bijvoorbeeld, en Bosnisch. Wij gaan deze keer voor een Turks tentje.

Het is uitzonderlijk rustig in Global Village. Ondanks dat dit nog steeds één van de succesvolste evenementen in Dubai is, zien we de effecten van het Coronavirus. Voor ons in dit geval niet erg. Het betekent dat er nergens wachtrijen zijn. We hoeven niet door mensenmassa’s heen te dringen om ergens te komen. Dat was andere jaren wel anders.

Global Village 2018

Als we in Dubai zijn, slaan we Global Village niet over. Dit grootste tijdelijk opgezette themapark blijft leuk om te bezoeken. Het was ons derde jaar op rij. Zie voor vorige jaargangen: Global Village 2016 en Global Village 2017.

We hadden een vrijdag uitgezocht om te gaan. Dat is de drukste dag van het weekend in Dubai. We wisten dat het daardoor wat drukker zou zijn, maar op de massale drukte die we aantroffen waren we toch niet helemaal voorbereid. De uitgestrektheid van het park en de strakke organisatie zorgden er echter voor dat alles in goede banen liep.

Er zijn dit keer meer en grotere landenpaviljoens dan ooit. Nederland is wederom niet vertegenwoordigd met een paviljoen, maar wel met twee pofferjeskramen.

Interessant vond ik de paviljoens van Japan en Korea, waar gadgets te vinden zijn.
Het blijft opvallend welke obscure moslimlanden de grootste paviljoens hebben. Zo was Bosnië deze keer groots aanwezig, evenals Syrië en Jemen. Wie vrienden of vijanden van elkaar zijn, maakt daarbij niets uit. Iran was vertegenwoordigd evenals de Verenigde Staten.

Het voordeel van de vrijdag is dat dan ook de grote artiesten naar Global Village komen. Meestal zijn het lokale helden, deze keer was het Liam Payne, voormalig lid van One Direction. Hij werd opgewacht door honderden gillende moslima’s. Het is duidelijk dat Global Village internationaal zeer serieus wordt genomen. Maar dat mag ook wel gezien de enorme hoeveelheid bezoekers.

Het grootste gedeelte van onze tijd besteedden we in kermisgedeelte. Hier zijn weer leuke attracties voor jong en oud te vinden. Sam en Finn waren niet weg te slaan bij een achtbaantje speciaal voor kleuters en een gigantisch springkussen.

We konden hard lachen om de mensen die we zagen rondlopen met gigantische pluchen beesten. Tot we zelf een hoofdprijs hadden gewonnen en een zwaan van een meter met ons meezeulden. Sam en Finn waren er maar wat trots op!

Global Village 2017

Net als vorig jaar bezochten we op de laatste avond van onze vakantie Global Village, het grootste tijdelijke outdoor evenement ter wereld. Zaterdag 8 april 2017 was tevens de slotdag van het seizoen voor Global Village.

Zoals verwacht was het druk in het park. Absurd druk zou je zelfs kunnen zeggen. Maar Global Village is dan ook zeer populair in de regio, met meer dan 40.000 bezoekers per dag (5 miljoen per jaar).

In Global Village vind je paviljoens van verschillende landen, waarbij de Arabische landen in de regio, zoals Egypte, Jemen, Syrië, Palestina, Saoedi-Arabië en Algerije duidelijk het best vertegenwoordigd zijn. De Europese paviljoens zijn van Spanje, Italië, Frankrijk, Engeland en Duitsland. Portugal is aanwezig via een geel treintje en Nederland moet het doen met een kraampje waar twee Indiërs poffertjes staan te bakken.

In het gedeelte “Fantasy Island” zijn kermisattracties te vinden voor alle leeftijden. Het leek wel alsof het er nu nog meer zijn dan vorig jaar. Maar veel mensen komen ook naar Global Village om te shoppen. In de paviljoens bevinden zich een soort markten waar typische spullen uit het land in kwestie worden verkocht. Sommige mensen lopen met winkelwagens vol het park uit.

Eettentjes zijn er in overvloed, met heel verschillende keukens. Wat te denken van een kamelenburger. Schijnt goed voor je te zijn. We hebben het maar niet geprobeerd.

Op een groot podium worden onophoudelijk shows gegeven, behalve als het tijd is om te bidden. Dan verschijnt die boodschap groot op de schermen. Niet dat de bezoekers, voor het overgrote deel toch traditioneel geklede emirati’s, zich hier iets van aantrekken. We hebben althans niemand zien bidden.

Het park bleef tot 3 uur ’s nachts open. Zo lang zijn wij niet gebleven, maar gelukkig nog wel lang genoeg om de bombastische vuurwerkshow te bekijken.