OliOli, het kindermuseum in Dubai

OliOli betekent ‘plezier’ in het Hawaiiaans. Het is tevens de naam van een museum in Dubai speciaal voor kinderen. Taxi-chauffeurs weten OliOli niet altijd te vinden. Dan is het handig om te weten dat het vlak naast de Oasis Mall ligt. We hebben ons hier laten afzetten. Het is dan 5 minuten lopen naar het gebouw van OliOli.

OliOli is een interactief museum, waar kinderen aan de slag kunnen met water, zwaartekracht, lego, muziek en projecties.

We kopen kaartjes voor 3 uur en die maken we gemakkelijk vol. Het museum is opgedeeld in een aantal kamers waar iets te doen is. De kaartjes zijn niet goedkoop, maar het is echt leuk en de begeleiding is goed. Sam (6) en Finn (4) vermaken zich enorm.

Een tijdelijke ervaring is dat ze dinosaurusbotten kunnen opgraven in een soort zandbak. Dit is wel aan hen besteed, want ze spelen op de iPad al maandenlang Crazy Dino Park.

Gewapend met een schapje, een kwastje en gehuld in een hesje en een stofbril mogen ze het zand betreden om botten te zoeken. Het zijn net echte archeologen. Het is tot hun vreugde heel snel raak en ze vinden een heuse dinoschedel. Daarna halen ze nog een klauw en diverse andere stukken van het skelet naar boven.

In OliOli is veel te doen. Na afloop is het lastig om te bepalen wat nou het leukst was. De vissen die ze mochten inkleuren en die daarna op een groot projectiescherm te zien waren? De netten waarin ze konden klimmen en klauteren? De Lego auto’s die ze van een schans mochten rijden? Het spelen met water?

Na lang beraad kiezen ze voor het uitgraven van de dinobotten. Maar eigenlijk was alles wel heel leuk.

Children’s City Dubai

Children’s City is een gebouw waarin zich diverse attracties voor (jonge) kinderen bevinden. Het ligt op 15 minuutjes lopen van ons hotel in Creek Park aan de Dubai Creek.

Het is maandag en daarom niet druk in Children’s City. Het gebouw is ruimtelijk opgezet. Er zijn verschillende gedeelten met elk een ander thema. In de ‘Toddlers Area’ kunnen de kids lekker spelen. Er is een restaurantje waar je hamburgers met friet kunt bestellen.

Het centrum is niet specifiek gericht op toeristen, maar vooral op de locale bevolking. Dit merkten we onder andere omdat Annemarie bij binnenkomst een doek kreeg aangereikt om haar knieën te bedekken.

Boven heb je een educatieve gedeelten, waar kinderen interactieve spelletjes kunnen doen om meer te leren over hun eigen geschiedenis en andere culturen. Het is wel grappig om te zien hoe men vanuit de Arabische Emiraten zichzelf ziet en hun positie in de rest van de wereld.

Children’s City is behoorlijk neutraal. Er wordt geen overdreven nadruk gelegd op Islamitische waarden. En anders dan het onvermijdelijke portret in de lobby, is er verder geen sprake van verheerlijking van de leiders. Wel is er ruim aandacht voor het leven in de woestijn en het belang van olie voor de regio.

Andere gedeelten gaan over het menselijk lichaam en de dieren die voorkomen in het land. Overal staat speelgoed. Voor kinderen erg leuk en leerzaam. Children’s City wordt veel bezocht door schoolklassen. Voor volwassenen is er niet veel te beleven, maar in de omgeving is ook nog het Creek Park en het Dubai Dolphinarium.

The Green Planet, een verticaal regenwoud

Een regenwoud in de woestijn. Dat belooft The Green Planet te zijn. Deze attractie in Dubai is net open en ligt vlak bij City Walk, een nieuw luxueus winkelgebied. Het kost wat moeite om onze Egyptische taxichauffeur ervan te overtuigen dat we deze plek niet verzonnen hebben. Hij heeft nog nooit van The Green Planet gehoord en weet ook niet waar het ligt. Na druk overleg met collega’s gaat hij op weg. Onderweg belt hij nog een paar keer om de weg te vragen.

Als we aankomen op de bestemming, zien we in eerste instantie alleen een lege zandvlakte. “Hier willen jullie naartoe, toch? Gren Plenet!” zegt de Egyptenaar. Enkele seconden later draaien we de bocht om en zien we toch het gebouw. Gelukkig, het bestaat echt.

Eenmaal binnen valt op dat we niet zullen verdwalen in dit regenwoud. Er staat maar één boom. Die is wel vier verdiepingen hoog. Beneden is een aquarium. We stappen in de lift en lopen van boven naar beneden.

Op elke verdieping zijn dieren te bewonderen, zoals een grote vogelspin en een slang. Voorzien van tekst en uitleg voor de kinderen. Daar is The Green Planet dan ook primair voor bedoeld.

Er vliegen bijzondere vogels rond zoals toekans en veelkleurige papegaaien. Ook zijn er een aantal boomklimmende zoogdieren zoals Luiaards te vinden.

Na een half uur zijn we weer buiten. The Green Planet is nog het best te vergelijken met een speciaal soort kinderboerderij. Sam en Finn vonden het prachtig.