Dragon Mart

Hoewel we zeker geen gebrek aan winkels hebben ervaren in de stad, hebben we toch weer een winkelcentrum op het programma staan. De Dragon Mart, een bijzonder winkelgebied, is het grootste Chinese winkelcentrum buiten China. Hier komen de gewone mensen uit Dubai hun inkopen doen. Ik heb wat ervaring met een Chinees winkelcentrum in China en ben benieuwd of het daar in de buurt komt.

Onze taxichauffeur uit India is er fan van. Hij komt er een paar keer per jaar. “Je kan er echt alles vinden” weet hij. “Het is enorm groot en producten zijn goedkoper dan in de andere malls.”

Hij woont al zestien jaar in Dubai en heeft ook zijn vrouw en zoon naar het emiraat laten overkomen. “Het is hier veilig en er is weinig corruptie” zegt hij. “Toen ik hier begon, was er bijna niets. En kijk nu eens om je heen. Amazing, toch?” Hoewel hij zijn thuisland mist, heeft hij zijn draai gevonden in Dubai.

De Dragon Mart ligt een stukje buiten de stad, dus hij kan in alle rust zijn verhaal houden. Als we er arriveren, zien we dat hij niet heeft overdreven waar het de grootte betreft. Het gebouw bestaat uit twee delen. Dragon Mart 1 is een langgerekte ‘draak’ met winkeltjes en kraampjes. Dragon Mart 2 is later gebouwd en bestaat uit meerdere verdiepingen met een centrale plaza.

Het is duidelijk geen luxe winkelgebied. De winkeltjes zijn volgestouwd met producten en de vloeren glimmen een stuk minder dan in Dubai gebruikelijk is.

We hebben niet specifiek iets op het oog, maar het vele speelgoed trekt natuurlijk de aandacht van de kinderen. Er is niet alleen speelgoed te krijgen: gadgets, kranen, bloemen, fietsen, lampen, je kunt het zo gek niet verzinnen of het is te vinden op de Dragon Mart.

Qatar Airways

We lopen al struinend tegen een kraampje aan met plastic vliegtuigen. Leuk voor het nieuwe kantoor. Niet duur en in Dragon Mart kun je bovendien afdingen. Ik bemachtig vliegtuigjes van Cathay Pacific, Turkish Airlines, Avianca, Jetstar en Qatar Airlines.

Als ik naar die laatste vraag, beweert de standhouder die eerst niet te verkopen. Hij gaat lachen en zegt dan zachtjes, “Ik heb hem wel hoor, maar alleen onder de toonbank.” Een gevolg van de politieke vete tussen Qatar en andere Arabische landen. In een anoniem pakketje krijg ik het Qatar vliegtuigje alsnog mee. “Maar niet vertellen dat ik hem aan je heb verkocht hè?”

De Dragon Mart wordt goed bezocht. We zijn er vroeg in de ochtend als sommige kraampjes nog dicht zijn, maar zelfs dan lopen er genoeg koopbeluste consumenten rond. Voor toeristen is de mall echter minder interessant. Er is niet veel te doen behalve winkelen en het is niet praktisch om spullen als meubels en lappen kunstgras en mee naar huis te nemen.

Orbi in Mirdif City Centre

Als het op shopping malls aankomt in Dubai, heb je genoeg te kiezen. Toch zijn we elke keer weer verbaasd als we een nieuwe bezoeken en merken hoe hoog de standaard is. Een simpel overdekt winkelcentrum tref je bijna nooit aan. De concurrentie is dusdanig hevig dat elke ‘mall’ iets unieks moet hebben om publiek te trekken.

Mirdif City Centre ligt wat verder naar de buitenkant van de stad, dat is de reden dat we hier nog niet geweest waren. Er is een nieuwe attractie voor kinderen gekomen die “Orbi” heet. Opgezet in een samenwerking tussen BBC World en SEGA belooft het de prachtige natuurbeelden van BBC Earth te combineren met de ervaringen die SEGA kan bieden.

Orbi is te vinden in een soort entertainmenthoek in de mall. Je vind hier Magic Planet, een bowlingcentrum en iFly Indoor Skydiving. Genoeg om je een hele dag te vermaken.

Als we bij Orbi aankomen, lopen er net een aantal schoolklassen naar buiten. Kinderen van een jaar of zes lopen in uniform voorbij. We worden verzocht een paar minuutjes te wachten tot ze vertrokken zijn.

Wanneer wij binnenkomen is Orbi verlaten. Er is een centrale ruimte waar je via een interactieve muur meer te weten kan komen over bepaalde dieren. Dit proberen we, maar het werkt niet zo lekker. We weten daarna niet zo goed wat te doen. Gelukkig komt er al snel een mevrouw aanlopen, die ons verzoekt in één van de bioscoopzalen te gaan zitten, omdat er een film begint.

We zien een documentaire over meerkatten op een scherm zo groot dat het zich kan meten met het Omniversum. Het geluid lijkt van alle kanten te komen. Een kamer verder is een scherm op een dusdanige wijze gemonteerd, compleet met wind, dat het lijkt alsof we vliegen over regenwouden en rivierbeddingen.

Zo lopen we van kamer naar kamer. Inmiddels hebben twee andere bezoekers zich bij ons aangesloten. We ervaren hoe het is om met -10 graden celsius op een bergtop te staan, staan midden tussen de olifanten op de savanne en in een 4D film met gorilla’s wordt een 3D film gecombineerd met multidimensionaal geluid, water, wind en zelfs beweging in de stoelen.

De slotattractie van Orbi is een kamer waarin je jezelf kunt fotograferen tegen een green screen om dit vervolgens op dieren geprojecteerd te zien. Heel leuk, je kunt er een hoop lol mee hebben. Alleen jammer dat er geen foto in de prijs van het kaartje inbegrepen zit.

Orbi is met kinderen zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is wel een beetje vreemd om dieren alleen op scherm te zien. Nergens is een ‘echt’ dier in Orbi te bekennen. Maar je ziet wel unieke BBC Earth beelden, die het overigens wel moeten stellen zonder het commentaar van David Attenborough.

Na het bezoek aan Orbi, blijven we nog even hangen in Magic Planet en lopen dan naar buiten. Hier is ook het één en ander georganiseerd. We ontdekken dat er een speelplaats voor kinderen is aangelegd en zelfs een buitenbioscoop waar Kung-Fu Panda wordt gedraaid. Zo heeft Mirdif City Centre aardig wat verrassingen in petto.

The Pointe

Tegenover Atlantis The Palm staat sinds een paar maanden een gloednieuwe mall, genaamd The Pointe. Dit gebied aan het water bevat een brede boulevard met winkeltjes en restaurantjes. Wij hebben de bouwwerkzaamheden goed kunnen zien toen we in 2016 in Atlantis verbleven.

De boulevard is, zoals bijna elk project hier, strak en modern aangelegd. Het aantal restaurantjes is nog beperkt en ook het aantal bezoekers. Er moet nog een monorail station komen, waardoor bezoekers en gasten van Atlantis makkelijk naar The Pointe kunnen reizen. Maar dat is nog niet af. Waarschijnlijk dat dan de drukte gaat toenemen.

Niet alle restaurants zijn open, maar de eetgelegenheden die er al zijn, hebben voor elk wat wils. Wij kiezen voor Amerikaans steakhouse “Chicago Meatpackers”, waar ze zoals de naam al doet vermoeden, lekkere biefstuk serveren.

De ligging van The Pointe is prachtig. Er tegenover is Atlantis The Palm goed zichtbaar. Speciaal voor fotografen is er een klein strandje aangelegd. Een mooie foto van het hotel is zo een fluitje van een cent. Daar heb ik natuurlijk grif gebruik van gemaakt.

We verbazen ons over het gebrek aan klandizie en vragen ernaar bij één van de winkeliers. Deze weet ons te vertellen dat er volgend jaar een grote fonteinenshow wordt gebouwd. Dat zal ongetwijfeld een grote publiekstrekker worden. Reden om hier dan nog eens terug te komen.

Maar wie nu al een leuk plekje aan het water zoekt om wat te eten, zit goed bij The Pointe. Sommige restaurants zoals Meatpackers beschikken zelfs over een licentie om alcohol te schenken. Een biertje behoort dus tot de mogelijkheden. En dat kan buiten de hotels bijna nergens anders in Dubai.

Dubai Festival City Mall & Pirates IMAGINE Show

De Dubai Festival Mall ligt tegenover de nieuwe binnenstad van Dubai, aan de andere kant van de Khor Dubai. Deze mall hadden we nog niet eerder bezocht. Nu was een mooi moment om dat te doen, omdat er tijdelijk shows met een piratenthema wordt opgevoerd.

Dubai Festival City Mall is geheel in Dubai stijl opgetrokken met veel glimmend marmer en winkels van bekende ketens. Er is een foodcourt en er is meer dan voldoende vertier om je een dagje te vermaken. We hebben hier uren rondgelopen en hebben nog steeds het gevoel dat we niet alles gezien hebben.

Maar hoe mooi de mall van binnen ook is, het echte spektakel is buiten te vinden. De shows van IMAGINE zijn gratis te bezoeken en bijzonder fraai. Met fonteinen, lasers en beamers wordt een verhaal geprojecteerd in de Khor Dubai en op de omringende gebouwen. Er komt zelfs vuur aan te pas, waarvan je de hitte kunt voelen. Het is de grootste op water geprojecteerde show ter wereld. Laten we het superlatief vooral niet vergeten.

Er zijn twee verschillende shows (Star Dancer en A Child’s Dream). Ze zijn vanaf zonsondergang elk half te bezichtigen en meer dan de moeite waard.

Op de boulevard vinden we een heel piratenfeest voor kinderen compleet met schip, speeltuinen, eettentjes en zelfs een zandbak. Over dat laatste verbaas ik me wel, want het hele land is feitelijk een zandbak. Sam en Finn vermaken zich kostelijk op de glijbanen en rijden rond op een olifant en een glimmende motor die zo uit de film Tron lijkt te zijn gereden.

Build-a-Chase in Mall of the Emirates

Onze laatste dag brengen we door in de Mall of the Emirates. Deze mall doet niet veel onder voor de Dubai Mall en in Magic Planet is het altijd genieten voor de kinderen.

Als kado mogen ze hun eigen knuffel bouwen. De speelgoedwinkel heeft een ‘Build-a-Bear Workshop’ waar ze Chase van Paw Patrol op rolschaatsen uitkiezen. Dit is iets bewerkelijker dan we dachten, want naast de knuffel zelf moeten alle kledingstukken en accessoires apart worden afgerekend. Maar de enthousiaste medewerker maakt er een hele belevenis van en na afloop lopen ze apetrots met hun pluchen hondjes door door de mall.

WAFI Mall

Omdat we boodschappen moesten doen gingen we naar de dichtstbijzijnde Mall, de WAFI Mall. Op slechts 5 minuten van ons hotel ligt dit markante winkelcentrum vast aan het piramidevormige Raffles Hotel.

De mall is geheel in Egyptische stijl opgetrokken. In 2009 waren we hier ook al eens doorheen gelopen en toen maakte het weinig indruk. Ook nu zou ik nog zeggen dat de WAFI Mall geen ‘must see’ is in Dubai. Maar in Dubai bestaat geen ‘tweede rangs’ als het om gebouwen gaat. De WAFI is een zeer sfeervolle mall, waar je leuk kunt winkelen. Egyptische details komen overal in terug. Op de pilaren, in de piramidevormige glazen daken en er via enorme farao beelden.

Alles is misschien wat kleinschaliger dan de megagrote Dubai Mall. Maar er zijn genoeg interessante en betaalbare winkels en activiteiten om je een middag van de straat te houden. Er is een leuk entertainment en café gedeelte, een food court en een kids corner.

Wij gebruikten de lunch bij de WAFI Gourmet, een soort kruising tussen een supermarkt en een restaurant. Er is sinds kort een Carrefour in de WAFI Mall, dus met onze boodschappen is het goedgekomen. Hiervoor moesten we nog wel een stukje buitenom lopen, aangezien er op diverse plaatsen gewerkt wordt aan uitbreiding van de mall. Want zoals we inmiddels weten, zijn ze hier van mening dat je nooit genoeg winkels kunt hebben.

Box Park

Een winkelcentrum opgebouwd uit containers. Zo laat Box Park zich het best omschrijven. In het hart van Dubai is dit een opvallend project, waar we graag even een kijkje namen.

Box Park bestaat maar uit één straat, dus we waren er snel doorheen. Maar het is wel een hippe straat. Er zitten hippe winkels en hippe eettentjes. Om de zoveel containers staat er een speeltoestel, waar je bijvoorbeeld vier-op-een-rij kunt spelen.

Apart is ook dat Box Park niet overdekt is, in tegenstelling tot de meeste shopping malls in Dubai. Dat maakt wel dat de zon midden op de dag vrij spel heeft. Je weet niet hoe snel je de volgende winkel in moet rennen om weer even af te koelen in de airco.

Hoewel het ontwerp zeker wel iets container-achtigs heeft, zijn het geen echte containers die hier gebruikt zijn. Het ontwerp is van het bedrijf Meraas, eveneens verantwoordelijk voor de projecten City Walk en The Walk. Die stijl is hier duidelijk te herkennen. Alles is strak en modern gemaakt. In de WC’s werkt alles met bewegingscensors. Je hebt het idee in een ruimteschip te zijn beland.

Wij streken neer bij Logma, een eettentje waar ons uitgelegd werd dat ze traditioneel eten uit de Emiraten serveren, maar dan in een modern jasje. Het stond er rijen dik, dus we hadden geluk dat we nog een tafeltje konden bemachtigen. En het mag gezegd, het eten is inderdaad heel erg lekker.

City Walk

Het winkelgebied City Walk is hagelnieuw. Het meeste is opgeleverd in 2016. Dubai staat niet bekend om een gebrek aan winkelruimte. Je vraagt je af hoe de sjeiks hun stadsplanning doen. Waarschijnlijk ongeveer zo:

“Wat zullen we nu eens bouwen?”
– “Sociale huurwoningen?”
“Nee joh, sociaal hoeft niet hier. Iedereen heeft geld zat.”
-“Een paar praktische kantoren dan?”
“Nee, veel te saai.”
– “Méér winkels dan?”
“Ja! Wat een briljant, creatief en origineel idee. Dat doen we!”

En zo geschiedde.

Hoewel City Walk het zoveelste nieuwe winkelcentrum is in Dubai, weet het toch weer een originele snaar te raken. De straten hebben een strak modern Europese stijl. Het lijkt daarmee op het gebied bij ons hotel, dat niet toevallig The Walk heet.

De meeste winkels zijn behoorlijk exclusief. Het publiek is overwegend Arabisch. Alle dure merken zijn vertegenwoordigd.

Er is een groot kindergedeelte, waar alles erg duur is. Stel je bent op zoek naar een t-shirt van 100 euro, waar je kind binnen een half jaar weer uitgroeit, dan kun je dat hier vinden. Wat shoppen betreft hebben wij hier dus weinig te zoeken. Afgezien van het typisch Hollandse kijken-kijken-niet-kopen.

De eetgelegenheden in City Walk zijn hip maar nog redelijk betaalbaar. Bij The Sugar Factory konden we er kennis van nemen dat sterren als Britney Spears, Kim Kardashian, Usher en Katie Perry ons voor waren gegaan. De milkshakes zijn dan ook erg goed hebben we kunnen proeven.

City Walk bevat afgezien van The Green Planet, waar we net vandaan komen, ook twee interessante attracties. De eerste is Hub Zero. Dit is een super gaaf gaming centrum, waar je bijvoorbeeld Battlefield en Call of Duty kunt spelen in VR op een speciaal daarvoor aangelegd terrein. Helaas zijn onze kinderen daar nog te jong voor.

Maar voor hen is er de Mattel Play! Town. Dit kinderfestijn bevat voor de kleintjes oneindige pret. Er zijn ‘areas’ met als thema o.a. Bob de Bouwer, Thomas Trein, Angelina Ballerina en Barney. Elk uur worden er voorstellingen gegeven.

Ze kunnen knutselen, met auto’s racen, muziek maken, klimmen, klauteren, bouwen of ravotten in de ballenbak. Het moge duidelijk zijn dat we hier een tijd geweest zijn. Sam en Finn waren er niet weg te slaan.