Laguna Waterpark in La Mer

In een land waar het altijd warm is, is een waterpark een goed idee. In Dubai zijn er maar liefst vier, waarvan we er drie al bezocht hebben: Wild Wadi, Aquaventure en Legoland Waterpark. Om het kwartet vol te maken gaan we deze keer naar Laguna. Dit is een nieuw waterpark dat gebouwd is als onderdeel van het gebied La Mer.

Laguna is niet het grootste waterpark van de vier, maar wel heel leuk. Je hebt er zowel spannende glijbanen als kinderbadjes. Het park is niet overdreven druk. De entreeprijs is redelijk. Zeker omdat op sommige momenten kinderen gratis naar binnen kunnen onder begeleiding van een volwassene.

Onze kinderen hebben er zin in. Al blijkt dat ze na binnenkomst in het park eigenlijk niet nat willen worden. Wat lastig is in een waterpark. Gelukkig zetten ze zich na een tijdje grotendeels over hun schroom heen en kunnen we de glijbanen gaan uitproberen. We kunnen ons hier goed een dagje vermaken.

Er zijn 6 glijbanen. Eervolle vermeldingen wil ik geven aan de Manta en de Constrictor.

In de Manta neem je plaats in een raft, met maximaal 4 personen. Je gaat daarna van een brede glijbaan, die verschillende stroomversnellingen heeft en de raft steeds van oriëntatie verandert, waardoor hij leuk is om meerdere keren te doen.

De Constrictor kun je met zijn tweeën doen in een zwemband. Deze glijbaan heeft lichtjes en ‘illusies’. Er is verder ook een surfkanon genaamd WaveOz 180. We testen dit zelf niet, maar het is gaaf om te kijken hoe mensen proberen overeind te blijven.

Net als we weg willen gaan, start er een leuke goochelshow voor kinderen.

La Mer

Een belangrijke troefkaart van Laguna is dat het in het hart van La Mer ligt. Dit strandgebied, ontwikkeld door Meraas, is het drukst bezochte van Dubai. De vele winkeltjes en de gebouwen die opgetrokken zijn in oud-Europese stijl maken het een gezellige plek om rond te lopen en wat te eten.

Wij lopen op goed geluk naar binnen bij Aprons & Hammers. Dit blijkt het beste visrestaurant van Dubai te zijn, afgaande op de award die ze de afgelopen 7 jaar hebben gewonnen. De vis is inderdaad heel lekker en het is niet duur. Goede tip als je hier gaat eten: ze serveren ook alcohol op het dakterras.

Er zijn heel dingen voor kinderen te doen in La Mer. Ze kunnen graven met echte graafmachines. Springen op springkussens in de Hawa Hawa. Klimmen en klauteren. Er zijn speeltuinen en kermisattracties. En natuurlijk een ballenbak. Het mag geen verrassing zijn dat er diverse megahotels opgetrokken worden rondom La Mer.

Kite Beach

Kite Beach is een publiek strand. Het gebied is ontwikkeld door Meraas. Dat is mijn favoriete ontwikkelaar in Dubai. Ze hebben behalve Kite Beach ook City Walk, The Walk, The Beach, Box Park, La Mer en nog vele andere plekken gebouwd.

Waar ontwikkelaars als Nakheel en Emaar hun stempel zetten door veel fonteinen, goud en marmer te gebruiken, gaan de designers van Meraas subtieler te werk. Stylish en herkenbaar.

Kite Beach is in tegenstelling tot andere gebieden klein opgezet. We zijn er binnen een half uurtje wel doorheen. Het strand zelf leent zich zoals de naam doet vermoeden goed voor kitesurfen. Het waait flink als wij er zijn, dus er zijn er veel actief. Leuk om te zien.

Er staan een aantal foodtrucks opgesteld en er is het nodige te doen voor kinderen. Splash & Party is een waterspeeltuin voor kinderen waar ze lekker kunnen glijden. Helaas is het water niet verwarmd, waardoor onze kids het snel voor gezien houden.

De andere attracties zijn dicht omdat het te hard waait. Kite Beach is een leuk strand om eens te bezoeken, maar er is te weinig te doen om het echt aan te raden. De stranden van The Beach en La Mer zijn een stuk groter en daardoor wat leuker.

Bluewaters Island en de WOW Rotunda show

Bluewaters Island is een kunstmatig eiland voor de kust van Jumeirah. Het land is opgespoten door Van Oord, het Nederlandse bedrijf dat ook de Palm heeft gemaakt. Het zou oorspronkelijk al in 2015 af zijn, maar zoals bij meer projecten in Dubai is er enige vertraging opgelopen. Inmiddels is het eiland bijna af en konden we een kijkje gaan nemen.

Het meest in het oog springende bouwwerk op het eiland is de “Dubai Eye”. Dit is het grootste reuzenrad ter wereld. Het rad is 210 meter hoog en kostte 270 miljoen dollar om te bouwen, maar is nog niet open voor publiek. Dat is best opmerkelijk, want we zagen in 2017 al de fundering hiervoor staan. Blijkbaar waren er eerst andere prioriteiten. De openingsdatum staat nog dit jaar gepland.

Bluewaters Island is binnen 15 minuten bereikbaar via een loopbrug vanaf The Walk / The Beach, het populaire strandgebied waar we al een paar keer geweest zijn. Vanaf het eiland heb je een mooi uitzicht op de torens van Jumeirah Beach Residences (JBR).

Omdat ontwikkelaar Meraas het gebied heeft vormgegeven, ziet het er strak en hip uit. Een soort combinatie van City Walk, Box Park, La Mer en The Walk. De meeste winkels en restaurants zijn nog niet open, maar toch is er al een aardige aanloop van mensen vanuit Jumeirah die de loopbrug benutten om een kijkje te gaan nemen.

WOW Rotunda

Het Ceasar’s Palace hotel op het eiland is al open. Dit hotel, waarvan de bekende hoofdvestiging in Las Vegas staat, organiseert een show zoals men in Vegas gewend is te doen. Deze gaan we bezoeken. Het is even zoeken, maar uiteindelijk vinden we “WOW Rotunda”. De show vind plaats in een bolvormige tent naast het hotel.

Als we aan komen lopen lijkt het wel of we op de receptie van een bruiloft komen. Het is midden op de dag en erg rustig bij de show. Voordat we de bol betreden, kunnen we een drankje doen vanaf een bankje dat neergezet is op een kunstgras en uitkijkt op de zee.

Omdat er een lage opkomst is, krijgen we een upgrade. We mogen vooraan gaan zitten. Vanaf de eerste rij zien we een fabelachtige show aan ons voorbij trekken. Het is een show die in Las Vegas zeker niet zou misstaan, met mooie projecties, decors en kostuums. We zien een aantal dingen die we nog nooit eerder hebben gezien, zoals een piraat die jongleert met balletjes in zijn mond en gooit met hoeden.

WOW Rotunda is een spectaculaire show, die meer dan de moeite waard is om te bezoeken.

Het strand van La Mer

The Walk is als openbaar strand een begrip in Dubai. La Mer is net nieuw en volgens hetzelfde concept ontwikkeld door ontwikkelaar Meraas.

La Mer is een prachtig langgerekt strand, maar het strand zelf is niet hetgeen dat de meeste aandacht trekt. Dat doet de boulevard met eettentjes, winkels en voorzieningen die prachtig zijn aangelegd.

Kosten nog moeite zijn gespaard om een hippe, jaren ’50 en ’60 relaxte strandsfeer neer te zetten. Huizen zijn zowel in moderne als in klassieke stijl gebouwd. Zelfs neptramrails zijn in de straat aangebracht. Het is een bonte verzameling van stijlen die als geheel harmonieus oogt.

Tussen de straten door bevinden zich beekjes, watervalletjes en fontijntjes, schatkisten, surfplanken en houten schepen. Alles nep natuurlijk, maar het werkt. De alom aanwezige surfplanken bijvoorbeeld vond ik grappig, want er zijn nergens golven te bekennen in de baai. Wel wordt er volop gewaterskied.

Hoewel nog niet alle winkels open zijn, is het gebied nu al groter dan The Walk. En de lokale bevolking heeft La Mer ook ontdekt. Zit overdag het strand bomvol, na zonsondergang gaan de vele lichtjes aan en wordt het een ‘place to be’ in de stad.

Ook aan de kinderen is gedacht. Behalve een aantal speeltuintjes is er een Hawa Hawa springpark. Een fenomeen uit Japan waarbij de kids op rubberen ‘duinen’ naar hartelust kunnen springen.

Het aanbod aan restaurants is overweldigend en er zitten hele goede opties tussen (wij hadden Mr. Greek getest, erg lekker), die bovendien niet schreeuwend duur zijn. Niet te vergeten dat er veel strandtenten nog geopend moeten worden en ook een compleet waterpark is nog in aanbouw.

Naast The Walk in Jumeirah is er met La Mer bij Downtown Dubai een waardige strandbestemming bijgekomen.

Wat zijn Emaar, Nakheel, Meraas en Damac?

Als je in Dubai rondkijkt zal het je niet ontgaan: overal is reclame te vinden. Van bekend en minder bekende merken. Maar ook een aantal Arabische merken van bouwbedrijven die alomtegenwoordig zijn, en die je waarschijnlijk nergens eerder hebt gezien, zoals Emaar, Nakheel, Meraas en DAMAC. Wat zijn dit voor bedrijven en wat doen ze?

Emaar

Opgericht in 1997 is Emaar een beursgenoteerd bedrijf, waar de overheid de grootste aandeelhouder van is. Het bedrijf is kolossaal met 10.000 werknemers en bekend van megaprojecten als de Dubai Marina, de Burj Khalifa en de Dubai Mall. Emaar heeft het zwaar gehad gedurende de crisis en stelde de ambities toen wat bij, maar ondertussen bleef het gewoon doorbouwen aan nieuwe wijken, winkelcentra en hotels.

Inmiddels staan er nieuwe megaprojecten op de planning, zoals een nog hoger gebouw dan de Burj Khalifa en Dubai Creek Gate. Dit laatste project moet drie keer zo groot worden als heel Downtown Dubai – het gebied waar de Burj Khalifa en de Dubai Mall deel van uitmaken.

Het bedrijf is actief in de regio, maar het merendeel van de projecten voert het uit binnen de landsgrenzen van De Verenigde Arabische Emiration en in het bijzonder het Emiraat Dubai.

Nakheel

Nakheel, opgericht in 2000 en met 5000 medewerkers op de loonlijst, is vooral bekend vanwege de Palm eilanden, waarvan Palm Jumeirah op dit moment de enige is die bebouwd is. Het tweede palmeiland, Palm Jebel Ali, is nog kaal. Evenals het merendeel van de World Islands die Nakheel heeft laten opspuiten. Het derde geplande palmeiland, Palm Deira, was deels gemaakt maar is hernoemd tot Deira Islands om de kosten te drukken.

Nakheel heeft flink last gehad van de crisis, zodanig dat de overheid van Dubai het bedrijf heeft genationaliseerd in 2011. Inmiddels zijn de meeste projecten – al dan niet in afgeslankte vorm – hervat. Het lijkt erop dat Nakheel zich realiseert dat het beter de succesnummers eerst kan uitbouwen voordat nieuwe ambitieuze projecten worden ondernomen. Men is nu volop bezig aan de Palm Jumeirah. Hier worden nog nieuwe hotels gebouwd, een boulevard en diverse winkelcentra.

Behalve de palmeilanden is Nakheel ook de ontwikkelaar van de Ibn Battuta Mall en de Dragon Mart.

DAMAC

Damac heeft verschillende gebouwen in bezit in Dubai, maar ook elders in de regio. Je komt het logo tegen op diverse wolkenkrabbers in de stad. het bedrijf is opgericht in 2002 en heeft meer dan 2000 werknemers.

De meest aansprekende projecten van DAMAC zijn de Trump International Golf Club Dubai en DAMAC Hills, een woonwijk in de stijl van Beverley Hills.

Meraas

Meraas is een holding van verschillende bedrijven die opgericht is in 2007. Het bedrijf staat aan de wieg van een aantal aansprekende projecten in de stad, zoals The Walk, City Walk, The Beach, Boxpark, Last Exit, The Outlet Village en Kite Beach. Projecten die door Meraas zijn gebouwd onderscheiden zich door een moderne, hippe stijl.

Het bedrijf is momenteel bezig Bluewaters Island te bouwen, gelegen voor de kust van The Walk valt dit schiereiland op door het immense reuzenrad dat er is neergezet. Dit wordt ongetwijfeld weer een hippe plek in de stad. Dat de bestemmingen van Meraas in het Emiraat in de smaak vallen, blijkt uit het feit dat ze Dubai Harbour mogen gaan bouwen. Dit megaproject wordt een haven waar 1,2 miljoen passagiers per jaar doorheen gaan. Skydive Dubai, de Dubai International Marine Club (DIMC) en Logo Island worden erin geïntegreerd. 130,000 m2 land is drooggelegd om dit te realiseren.

Er zijn ongetwijfeld nog vele andere ontwikkelaars actief in Dubai, want het aantal wolkenkrabbers en megaprojecten neemt elk jaar toe. Maar dit zijn wel de vier die het meest in het oog springen.

Box Park

Een winkelcentrum opgebouwd uit containers. Zo laat Box Park zich het best omschrijven. In het hart van Dubai is dit een opvallend project, waar we graag even een kijkje namen.

Box Park bestaat maar uit één straat, dus we waren er snel doorheen. Maar het is wel een hippe straat. Er zitten hippe winkels en hippe eettentjes. Om de zoveel containers staat er een speeltoestel, waar je bijvoorbeeld vier-op-een-rij kunt spelen.

Apart is ook dat Box Park niet overdekt is, in tegenstelling tot de meeste shopping malls in Dubai. Dat maakt wel dat de zon midden op de dag vrij spel heeft. Je weet niet hoe snel je de volgende winkel in moet rennen om weer even af te koelen in de airco.

Hoewel het ontwerp zeker wel iets container-achtigs heeft, zijn het geen echte containers die hier gebruikt zijn. Het ontwerp is van het bedrijf Meraas, eveneens verantwoordelijk voor de projecten City Walk en The Walk. Die stijl is hier duidelijk te herkennen. Alles is strak en modern gemaakt. In de WC’s werkt alles met bewegingscensors. Je hebt het idee in een ruimteschip te zijn beland.

Wij streken neer bij Logma, een eettentje waar ons uitgelegd werd dat ze traditioneel eten uit de Emiraten serveren, maar dan in een modern jasje. Het stond er rijen dik, dus we hadden geluk dat we nog een tafeltje konden bemachtigen. En het mag gezegd, het eten is inderdaad heel erg lekker.

City Walk

Het winkelgebied City Walk is hagelnieuw. Het meeste is opgeleverd in 2016. Dubai staat niet bekend om een gebrek aan winkelruimte. Je vraagt je af hoe de sjeiks hun stadsplanning doen. Waarschijnlijk ongeveer zo:

“Wat zullen we nu eens bouwen?”
– “Sociale huurwoningen?”
“Nee joh, sociaal hoeft niet hier. Iedereen heeft geld zat.”
-“Een paar praktische kantoren dan?”
“Nee, veel te saai.”
– “Méér winkels dan?”
“Ja! Wat een briljant, creatief en origineel idee. Dat doen we!”

En zo geschiedde.

Hoewel City Walk het zoveelste nieuwe winkelcentrum is in Dubai, weet het toch weer een originele snaar te raken. De straten hebben een strak modern Europese stijl. Het lijkt daarmee op het gebied bij ons hotel, dat niet toevallig The Walk heet.

De meeste winkels zijn behoorlijk exclusief. Het publiek is overwegend Arabisch. Alle dure merken zijn vertegenwoordigd.

Er is een groot kindergedeelte, waar alles erg duur is. Stel je bent op zoek naar een t-shirt van 100 euro, waar je kind binnen een half jaar weer uitgroeit, dan kun je dat hier vinden. Wat shoppen betreft hebben wij hier dus weinig te zoeken. Afgezien van het typisch Hollandse kijken-kijken-niet-kopen.

De eetgelegenheden in City Walk zijn hip maar nog redelijk betaalbaar. Bij The Sugar Factory konden we er kennis van nemen dat sterren als Britney Spears, Kim Kardashian, Usher en Katie Perry ons voor waren gegaan. De milkshakes zijn dan ook erg goed hebben we kunnen proeven.

City Walk bevat afgezien van The Green Planet, waar we net vandaan komen, ook twee interessante attracties. De eerste is Hub Zero. Dit is een super gaaf gaming centrum, waar je bijvoorbeeld Battlefield en Call of Duty kunt spelen in VR op een speciaal daarvoor aangelegd terrein. Helaas zijn onze kinderen daar nog te jong voor.

Maar voor hen is er de Mattel Play! Town. Dit kinderfestijn bevat voor de kleintjes oneindige pret. Er zijn ‘areas’ met als thema o.a. Bob de Bouwer, Thomas Trein, Angelina Ballerina en Barney. Elk uur worden er voorstellingen gegeven.

Ze kunnen knutselen, met auto’s racen, muziek maken, klimmen, klauteren, bouwen of ravotten in de ballenbak. Het moge duidelijk zijn dat we hier een tijd geweest zijn. Sam en Finn waren er niet weg te slaan.

The Walk en Bluewaters Island

The Walk Jumeirah is een leuke bruisende plek in Dubai waar bezoekers gezien willen worden. Met een openbaar strand, vele hotels, winkels, eetgelegenheden en een mooi aangelegde boulevard zijn alle ingrediënten van een hippe badplaats hier aanwezig.

De kermis is er ook weer. Met de grappige bijkomstigheid dat je soms een trotse moslima in vol zwart ornaat ziet rondlopen met een pluche banaan van twee meter onder haar arm.

Het uitzicht kan echter nog wel wat beter, moeten de sjeiks aan de tekentafel gedacht hebben. Het onbebouwde eilandje voor de kust, waar nu alleen de grote megajachten van de sjeik liggen aangemeerd, is perfect geschikt voor weer een nieuw grotesk project.

Onder de naam Bluewater wordt het eiland nu onder handen genomen. Er er verrijst naast de gebruikelijke woningen, hotels en winkels ook een enorm reuzenrad van 120 meter hoog. De Dubai Eye, je moet er maar opkomen. Het project is al een kwart gevorderd.

Wie nog wil kan zich inschrijven voor een appartement op dit luxe eiland. Prijzen op aanvraag.