OliOli, het kindermuseum in Dubai

OliOli betekent ‘plezier’ in het Hawaiiaans. Het is tevens de naam van een museum in Dubai speciaal voor kinderen. Taxi-chauffeurs weten OliOli niet altijd te vinden. Dan is het handig om te weten dat het vlak naast de Oasis Mall ligt. We hebben ons hier laten afzetten. Het is dan 5 minuten lopen naar het gebouw van OliOli.

OliOli is een interactief museum, waar kinderen aan de slag kunnen met water, zwaartekracht, lego, muziek en projecties.

We kopen kaartjes voor 3 uur en die maken we gemakkelijk vol. Het museum is opgedeeld in een aantal kamers waar iets te doen is. De kaartjes zijn niet goedkoop, maar het is echt leuk en de begeleiding is goed. Sam (6) en Finn (4) vermaken zich enorm.

Een tijdelijke ervaring is dat ze dinosaurusbotten kunnen opgraven in een soort zandbak. Dit is wel aan hen besteed, want ze spelen op de iPad al maandenlang Crazy Dino Park.

Gewapend met een schapje, een kwastje en gehuld in een hesje en een stofbril mogen ze het zand betreden om botten te zoeken. Het zijn net echte archeologen. Het is tot hun vreugde heel snel raak en ze vinden een heuse dinoschedel. Daarna halen ze nog een klauw en diverse andere stukken van het skelet naar boven.

In OliOli is veel te doen. Na afloop is het lastig om te bepalen wat nou het leukst was. De vissen die ze mochten inkleuren en die daarna op een groot projectiescherm te zien waren? De netten waarin ze konden klimmen en klauteren? De Lego auto’s die ze van een schans mochten rijden? Het spelen met water?

Na lang beraad kiezen ze voor het uitgraven van de dinobotten. Maar eigenlijk was alles wel heel leuk.

Sharjah Aquarium

Sharjah is het Emiraat dat grenst aan de noordzijde van Dubai. We waren al eens richting het zuiden geweest naar Abu Dhabi, maar nog niet naar Sharjah. Aangezien ons hotel Grand Hyatt aan de noordkant van Dubai ligt, kost het slechts een kwartiertje om Sharjah te bereiken.

Ons reisdoel is het Sharjah Aquarium. Sharjah is als Emiraat niet zo bekend als Dubai, maar profiteert wel mee van de groei van de regio. Het Emiraat richt zich vooral op kunst en cultuur en heeft daardoor een aantal museums binnen haar grenzen. Het aquarium ligt naast het Maritiem Museum en een kaartje is geldig voor beide.

Het aquarium is leuk om te bezoeken, vooral voor kinderen. Er zijn geen superlatieven op van toepassing zoals in Dubai altijd het geval is. Maar ze hebben naast de haaien en roggen een aantal bijzondere dieren, zoals de grootste alen die ik ooit heb gezien en hele bizarre kwallen.

Het Sharjah Maritiem Museum

Het Maritiem Museum geeft een mooi historisch beeld van Sharjah als centrum van parelvisserij. Duizenden jaren lang is er naar parels gedoken in het gebied en was dat de belangrijkste inkomstenbron. Als je nu ziet wat er met het land is gebeurd de laatste 30 jaar, dan is dat een ongelooflijke transformatie van kale woestijn naar wereldstad. Het blijft indrukwekkend om te zien.

Het Emiraat Sharjah

Sharjah is wat conservatiever en minder toeristisch als Dubai. Dat merkten we op straat waar Arabisch niet altijd wordt ondertiteld door Engels en mensen traditioneler gekleed gaan. Het is er goedkoper en veel voorzieningen zijn nog in aanbouw. Desondanks staat er langs de kust een serieuze rij wolkenkrabbers opgesteld.

Voor de terugweg was het even zoeken naar een taxi. In Sharjah rijden beduidend minder taxi’s rond. Onze taxichauffeur was bovendien afkomstig uit het Emiraat. In Dubai hadden we dat nog nooit meegemaakt, daar zijn alle taxichauffeurs ge├»mporteerd uit landen als Pakistan, India, Bangladesh of Nepal. De man wilde ons gelukkig wel terug naar Dubai brengen.

Dit was alleen wel een beetje uit zijn comfortzone, want prompt wist hij ons hotel niet te vinden. Met behulp van Google Maps op mijn telefoon – de taxi’s zijn niet uitgerust met navigatie – wisten we uiteindelijk na een flinke omweg in de buurt van het hotel uit te komen, waar we hem vriendelijk bedankt hebben en het laatste stukje zijn gaan lopen. Een volgende keer zullen we een overstap maken op een Dubai taxi bij een bekend punt zoals de Dubai Mall.