The Dubai Mall Zabeel

De Dubai Mall is het grootste overdekte winkelcentrum ter wereld. Je zou denken, dan zijn er genoeg winkels. Maar het zou Dubai niet zijn als de sheik in al zijn wijsheid niet had besloten om er nog een vleugel bij te bouwen.

The Dubai Mall Zabeel is via een loopbrug te bereiken. Op de loopbrug zijn verschillende objecten en kunstwerken neergezet. Ze zijn een leuke manier om aandacht te genereren en zullen het goed doen op de social media.

De nieuwe vleugel van de mall is niet zo groot en de meeste winkels zijn nog niet open. Wel is er een elektronische kartbaan open. Een leuke nieuwe attractie. Omdat de elektrische karts geluidloos zijn, hebben ze een kunstmatig geluid toegevoegd dat een formule-1 auto moet nabootsen.

Meerdere verdiepingen zijn in gebruik genomen als parkeergarage. De winkels die zich op het winkelniveau bevinden zullen het zwaar krijgen, is mijn idee. Nog niet veel mensen maken de oversteek naar Zabeel vanuit het hoofdgebouw van de Dubai Mall. Er is ook een food court. Een tip als je rustig wilt eten.

Na een kort rondje door Zabeel houden we dat deel van de Dubai Mall snel voor gezien en begeven we ons naar het hoofdgebouw. Hier zijn ook nieuwe attracties te vinden zoals een spiegeldoolhof genaamd Mirror Maze. Leuk om te proberen. Je hebt echt geen idee waar je bent!

VR Park

We kopen daarna een kaart voor het VR Park, maar tot onze teleurstelling is dit park erop achteruit gegaan. Blijkbaar zijn de attracties die VR-technologie gebruiken te duur in ontwikkeling en onderhoud. Om het te compenseren zijn er reguliere kermisattracties toegevoegd, maar daarvoor komen we niet naar een VR Park.

Leegstand

Ondanks dat de Dubai Mall het drukste winkelcentrum van heel Dubai is, zien we toch veel leegstand. Ook is de rotatiesnelheid van winkels hoog. Blijkbaar is het lastig voor al die winkels om het hoofd boven water te houden in dit toppunt van commercie.

Die leegstand is niet alleen in de Dubai Mall waarneembaar, maar ook in andere gebieden. Soms vraag je je af hoe een winkel die nauwelijks klanten krijgt en waar het vol staat met personeel kan overleven. Dat blijkt dus ook in Dubai niet onbeperkt mogelijk. Maar altijd als je denkt dat er nu wel even genoeg gebouwd is, komt er toch weer wat nieuws bij.

Gelukkig is de Grill Shack er nog. Een restaurant aan de rand van het food court waar ze uitstekende biefstukjes hebben. Het uitzicht op de Dubai Ice Rink maakt het een leuk plekje om te eten.

Huawei P30 Pro

Net als vorig jaar koop ik een nieuwe telefoon in de Dubai Mall. Bij Jumbo Electronics bespaar ik niet alleen 100 euro op de toch al niet dure Huawei P30 Pro, maar krijg ik er ook nog een Ferrari rugtas en powerbank gratis bij.

De Huawai Mate 30 Pro 5G is het nieuwe paradepaardje van Huawei. Er wordt veel mee geadverteerd in Dubai. De naam is bijna hetzelfde als die van de P30 Pro, maar toch is dit een geheel andere telefoon. Het schijnt qua hardware de beste smartphone van dit moment te zijn, maar door de problemen tussen Amerika en China draaien er geen Android apps op, wat de telefoon nagenoeg waardeloos maakt. Die laat ik dus maar links liggen.

Bij het uitreizen uit Dubai kunnen we de BTW van 5% terug vragen Dit was vorig jaar fout gegaan. We hebben geleerd van die ervaring en nu expliciet om de sticker gevraagd die nodig is om de BTW te kunnen claimen. Hopelijk gaat dat weer een paar tientjes besparen.

VR Park’s Sphere, Robocom & Virtual Rabbids in de Dubai Mall

In de Dubai Mall is altijd iets te doen. We gaan er een middagje heen zonder een duidelijk plan. We struinen langs de vele winkels, zien geamuseerd toe hoe mensen die nog nooit ijs in hun leven hebben gezien proberen te schaatsen op de Ice Rink, en voor we het weten zijn we aanbeland in het VR Park waar we vorig jaar de nodige lol hebben gehad.

Sam (5) was vorig jaar te klein om een attractie te kunnen doen. Nu is dat anders. Zijn interesse gaat allereerst uit naar een arcadekast met Mariokart erop. Het park is uitgebreid met arcadekasten en kermisattracties, waarschijnlijk om het wat meer body te geven. Daarna richten we ons op de virtual reality attracties.

Sphere

Sam probeert een Sphere. Hij wordt in een stoel gezet die beweegt. In zijn VR-bril ziet hij een racebaan en het is alsof hij meerijdt op een parcours. Wij kunnen als toeschouwers meekijken op het scherm erboven. Sam vind het prachtig. Hij wil nog een keer. Er zijn nog meer Spheres die hij zou kunnen proberen, maar we gaan verder om te kijken wat VR Park nog meer te bieden heeft.

Virtual Rabbids

Ik doe samen met hem de Virtual Rabbids ride. Dit is een autotje waarin je een VR-headset op zet en vervolgens door een virtueel landschap rijdt, in de wereld van de Raving Rabbids. Het is een ritje van 5 minuten. Erg leuk om te doen. Er zit een goede mix in van actie en tijd om rond te kijken. Heel belangrijk voor kleinere kinderen: het is niet donker en eng, zoals veel van het andere VR materiaal.

Robocom VR

Ik besluit nog een wat stevigere VR ervaring te proberen. Vorige keer hadden we Dune Bash, Dubai Drone en The Raft al gedaan. Deze keer neem ik plaats in een capsule voor Robocom VR. Dit is een ruimteschietspel, waarbij de capsule alle kanten op kan draaien. Daardoor krijg je de illusie dat je vliegt. Deze experience is 5 minuten. Erg intensief maar zeer bevredigend. Je kunt dit spel ook met meerdere spelers doen, wat in mijn geval helaas niet mogelijk was. Maar dat lijkt me ook erg leuk.

De conclusie is dat VR Park na een jaar nog steeds leuk is om te doen. Wat een voordeel is: de attracties kunnen per stuk afgerekend worden. Wie het pakket met 7 rides koopt, is minder dan 4 euro per keer kwijt. Zo kun je zelf bepalen hoeveel virtual reality je aankunt.

De Huawei Nova 4

Om het bezoekje aan de Dubai Mall nog iets interessanter te maken, ga ik op zoek naar een telefoon. Het nieuwe toestel van Huawei, de Nova 4, is net uitgekomen en beschikbaar in de VAE. In Nederland is deze telefoon nog niet te krijgen. En het prijskaartje van 450 euro (1799 dirham), wat de telefoon hier kost, zal dan waarschijnlijk een stuk hoger uitvallen.

Op de website van Huawei heb ik gezien dat de telefoon geleverd wordt met een gratis powerbank. Interessant extratje. Bij de eerste electronicawinkel blijken ze de powerbank niet te hebben. Ze willen me wel een alternatief aanbieden, maar dat is onder de maat. Gelukkig heb je in de Dubai Mall genoeg keuze. Nog vier andere winkels lopen we in. Allemaal in dezelfde gang. Elke keer is de powerbank er niet of hebben ze niet van de promotie gehoord. De moed zinkt me bijna in de schoenen.

Maar uiteindelijk bij Jumbo Electronics heb ik beet. De powerbank is beschikbaar. En ik krijg er nog een gratis koptelefoon van Sony bij voor de moeite. De geslepen verkoper probeert zijn vrijgevigheid uit te buiten met allemaal extra’s die ik moet aanschaffen, zoals een verzekering en screenprotectors. Hij probeert me zelfs nog een duurdere telefoon aan te smeren. Maar ik houdt mijn poot stijf en binnen een paar minuten mag ik me de trotse eigenaar noemen van een shiny Huawei Nova 4, compleet met powerbank en koptelefoon.

Het geeft aan dat de concurrentie enorm is. Het is dan ook niet voor niets de grootste shopping mall ter wereld.

VR Park in de Dubai Mall

De ruimte waar eerst SEGA Republic te vinden was, heeft een nieuwe bestemming gekregen. Hier huist nu een heus Virtual Reality themapark, onder de welluidende naam VR Park.

Het park is net een maand open, dus we vallen met onze neuzen in de boter. VR en pretparken lijken een logische combinatie. Maar de technologie is pas sinds kort goed genoeg. Dit zal één van de eerste echte themaparken zijn die volledig uit VR attracties bestaat. Natuurlijk moeten we dit proberen.

Vorig jaar had ik de VR Zoo getest. Dat is een kleine attractie die eveneens in de Dubai Mall gevestigd is. Die ervaring liet nog wel wat te wensen over. Ik ben benieuwd of de Het VR Park wel de juiste snaar raakt.

Het park is slim opgezet. Iedereen kan gratis naar binnen, maar de ‘rides’ kosten credits die met een kaartje te betalen zijn. Wie de virtuele wereld wil betreden, zal dus credits moeten kopen. Ook als je geen credits koopt is het VR park de moeite waard om even doorheen te lopen. Het is een maf gezicht om mensen helemaal los te zien gaan terwijl er niets in hun buurt lijkt te zijn.

Er staan nauwelijks rijen bij de attracties, dus we kunnen gelijk virtueel aan de slag. De Dubai Drone doen we als eerste. Wow, die vinden we heel erg gaaf. Het is een soort achtbaan, maar in de virtuele wereld vlieg je rond in een drone door Dubai. Hoewel het beeld soms wat schokkerig is, waan je je echt in een drone. Het is behoorlijk heftig maar heel erg leuk.

De tweede attractie die we proberen is de Dune Bash. Gezeten in een auto die bestuurd wordt door een roekeloze sheikh, zien we het woestijnlandschap aan ons voorbij schieten. Deze ‘motion ride’ is mooi gemaakt, maar we worden er duizelig en misselijk van. Ik denk omdat de beweging en het beeld niet goed overeen komen.

Na de Dune Bash zijn we zo van slag dat we geen VR bril meer op willen. We besluiten we eerst een hapje te gaan eten. Als we weer wat bijgekomen zijn komen we terug voor The Raft. We nemen plaats op een virtueel houten bootje en krijgen de opdracht vijandige monsters op afstand te houden. Je kunt wapens pakken die op de boot liggen en een brandblusser indien het vaartuig in de hens staat. The Raft is echt geweldig om te doen, zeker in teamverband.

Tijd om één van de andere 15 attracties te proberen hebben we helaas niet meer. Wie weet een volgende keer. Het VR Park heeft in ieder geval een goede indruk achtergelaten. De Dune Bash leek even roet in het eten te gooien, maar de Dubai Drone en The Raft zijn hele gave ervaringen die we niet hadden willen missen.

Op de terugweg struinen we bijna achteloos langs het grootste OLED scherm ter wereld. 820 panelen van LG zijn hier sinds augustus vorig jaar gemonteerd. Het schermoppervlak wordt gebruikt voor reclame. Het is niet mogelijk dit in één foto te vangen, maar je krijgt wel een idee hoe groot dit is.