Dreamscape VR

In Dubai is genoeg te doen op het gebied van Virtual Reality. Het VR-Park in de Dubai Mall is de gaafste VR ervaring die ik heb meegemaakt. De VR Zoo, eveneens in de Dubai Mall, was een beetje tegenvallend. Nu is er in de Mall of the Emirates ook een virtual reality ervaring gekomen: Dreamscape.

Bij Dreamscape moet je een tijdslot boeken en kies je uit één van de volgende drie opties: Alien Zoo, The Blu of Curse of the Lost Pearl. Het zijn interactieve films, waarin je zelf als het ware deel uitmaakt van de film.

Kinderen mogen er pas vanaf 10 jaar in, dus we kunnen niet samen tegelijk naar binnen. Ik kies voor de Alien Zoo en Annemarie voor de Curse of the Lost Pearl.

Beide ervaringen zijn erg cool om te doen. Je krijgt behalve een VR-bril ook sensors om je handen en voeten. Je kunt verder interacteren met sommige objecten in de film, die fysiek aanwezig zijn. Het geheel komt geloofwaardig over. Het maakt gebruik van het nieuwste van het nieuwste op VR gebied.

Het enige dat jammer is, is dat er slechts drie ‘films’ zijn om te beleven. Er zijn er wel meer in de maak. Als die klaar zijn, komen we zeker nog eens terug.

VR Park in de Dubai Mall

De ruimte waar eerst SEGA Republic te vinden was, heeft een nieuwe bestemming gekregen. Hier huist nu een heus Virtual Reality themapark, onder de welluidende naam VR Park.

Het park is net een maand open, dus we vallen met onze neuzen in de boter. VR en pretparken lijken een logische combinatie. Maar de technologie is pas sinds kort goed genoeg. Dit zal één van de eerste echte themaparken zijn die volledig uit VR attracties bestaat. Natuurlijk moeten we dit proberen.

Vorig jaar had ik de VR Zoo getest. Dat is een kleine attractie die eveneens in de Dubai Mall gevestigd is. Die ervaring liet nog wel wat te wensen over. Ik ben benieuwd of de Het VR Park wel de juiste snaar raakt.

Het park is slim opgezet. Iedereen kan gratis naar binnen, maar de ‘rides’ kosten credits die met een kaartje te betalen zijn. Wie de virtuele wereld wil betreden, zal dus credits moeten kopen. Ook als je geen credits koopt is het VR park de moeite waard om even doorheen te lopen. Het is een maf gezicht om mensen helemaal los te zien gaan terwijl er niets in hun buurt lijkt te zijn.

Er staan nauwelijks rijen bij de attracties, dus we kunnen gelijk virtueel aan de slag. De Dubai Drone doen we als eerste. Wow, die vinden we heel erg gaaf. Het is een soort achtbaan, maar in de virtuele wereld vlieg je rond in een drone door Dubai. Hoewel het beeld soms wat schokkerig is, waan je je echt in een drone. Het is behoorlijk heftig maar heel erg leuk.

De tweede attractie die we proberen is de Dune Bash. Gezeten in een auto die bestuurd wordt door een roekeloze sheikh, zien we het woestijnlandschap aan ons voorbij schieten. Deze ‘motion ride’ is mooi gemaakt, maar we worden er duizelig en misselijk van. Ik denk omdat de beweging en het beeld niet goed overeen komen.

Na de Dune Bash zijn we zo van slag dat we geen VR bril meer op willen. We besluiten we eerst een hapje te gaan eten. Als we weer wat bijgekomen zijn komen we terug voor The Raft. We nemen plaats op een virtueel houten bootje en krijgen de opdracht vijandige monsters op afstand te houden. Je kunt wapens pakken die op de boot liggen en een brandblusser indien het vaartuig in de hens staat. The Raft is echt geweldig om te doen, zeker in teamverband.

Tijd om één van de andere 15 attracties te proberen hebben we helaas niet meer. Wie weet een volgende keer. Het VR Park heeft in ieder geval een goede indruk achtergelaten. De Dune Bash leek even roet in het eten te gooien, maar de Dubai Drone en The Raft zijn hele gave ervaringen die we niet hadden willen missen.

Op de terugweg struinen we bijna achteloos langs het grootste OLED scherm ter wereld. 820 panelen van LG zijn hier sinds augustus vorig jaar gemonteerd. Het schermoppervlak wordt gebruikt voor reclame. Het is niet mogelijk dit in één foto te vangen, maar je krijgt wel een idee hoe groot dit is.

De Underwater Zoo en de VR Zoo

Omdat onze vlucht pas laat vertrekt, hebben we nog een hele dag in Dubai te besteden. We besluiten naar de Dubai Mall te gaan. Hier zijn we al meerdere keren geweest, maar het is leuk er een rondje te lopen en er is altijd wel wat te beleven. Bovendien is het buiten 37 graden Celsius. Dan is het betreden van een Mall met airco een welkome ontsnapping aan de hete bakoven van de buitenlucht.

Bij aankomst valt op dat er twee Tesla’s staan opgesteld. De VAE zullen een moeilijke markt voor het merk zijn. Ik heb geen enkele Tesla op de weg gezien. Aangezien er geen BPM en BTW op auto’s hoeft te worden betaald en benzine hier spotgoedkoop is, zijn elektrische auto’s niet aantrekkelijk. Oplaadpunten zijn bovendien in geen velden of wegen te bekennen. Mogelijk dat sjeiks het voor de status doen.

De Underwater Zoo bij het Dubai Aquarium heeft een nieuwe attractie: de VR Zoo. Deze komt in twee smaken. De eerste is een ‘eenvoudige’ natuurvideo in VR, de tweede belooft een ‘interactive’ experience. Die laatste heb ik geprobeerd. Er moet apart voor gelapt worden, 50 dirham bovenop het kaartje voor de Zoo. Hiervoor mag je dus best wat verwachten.

Het Dubai Aquarium zelf is zeer indrukwekkend. Wanneer je in de Mall loopt kun je het al redelijk goed bekijken vanaf verschillende verdiepingen, maar met een kaartje voor de Zoo kun er vlak voor komen en in een glazen tunnel onderdoor lopen. De grote haaien, scholen tonijn en roggen die rondzwemmen in het aquarium komen zo het beste tot hun recht.

Af en toe komt er een kudde Indiërs voorbij. Die laten we rustig passeren.

VR Zoo

De VR Zoo experience zit in een apart gedeelte achter het aquarium. Ik neem plaats in een soort kooi vol sensoren. De VR-bril en de koptelefoon worden op mijn hoofd gezet en ik krijg een afstandsbediening in mijn handen geduwd. Daarmee zou ik vissen kunnen verjagen en ik kan hem als zaklamp gebruiken. Een 360 graden film begint te spelen en ik bevind me onder water. Er komen diverse locaties voorbij, waaronder een wrak en een walviskadaver in de diepzee.

Hoewel ik de innovativiteit van deze attractie zeer waardeer, valt hij me toch tegen. De koptelefoon blokkeert het geluid van de omgeving niet, waardoor ik niet echt ondergedompeld wordt in de ervaring. De 3D-film is wel van goede kwaliteit, evenals de projectie in de bril. De bril is echter niet draadloos en dat is toch jammer. De afstandsbediening werkt maar in een kort gedeelte van de film. Het voegt dan wel meteen veel toe.

Het grootste nadeel van de experience, is eigenlijk dat je door de geringste beweging buiten de kaders van de sensoren komt. Dan stopt de film en krijg je een wit scherm. Het vrij grote platform waar ik op was gezet, suggereert dat je veel bewegingsvrijheid hebt. Maar dat is helaas niet zo.

Conclusie: er zit potentie in, maar het komt er zo nog niet helemaal uit.

Underwater Zoo

Gelukkig is er nog de Underwater Zoo. Een leuke attractie waarin veel (echte) ongewone dieren te zien zijn.

De pinguïns zijn vrij uniek voor het Midden-Oosten en King Croc is een nieuwe hoofdattractie. Deze krokodil komt oorspronkelijk uit Autralië en weegt maar liefst 750 kilo, meer dan 10 volwassenen. Een ware dinosaurus. Wie hem in actie wil zien moet rond 16:00 uur ’s middags komen, want dan wordt hij gevoerd. De rest van de dag liggen hij en zijn eveneens kolossale vrouwtje roerloos in hun bak.

Wat bijzondere dieren betreft nog een eervolle vermelding voor de Varkensneus Schilpadden.